Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2024.

Министар Гашић присуствовао освећењу храма Светог пророка Илије



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас освећењу новог храма Светог пророка Илије на Ситници у Општини Рибник у Републици Српској.

Свету архијерејску литургију предводио је епископ пакрачки и славонски Јован уз саслужење епископа новогбрдског Илариона, викарног епископа Његове Светости Патријарха српског Порфирија и епископа бихаћко-петровачког Сергија.

Том приликом, министар Гашић у име Владе Републике Србије примио је признање  Епархије бихаћко-петровачке и рмањске за помоћ у изградњи Храма.

Освећењу Храма и светој литургији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, потпредседник Владе Србије Александар Вулин и бројни грађани.

Епископ Сергије у својој беседи истакао је да је народ кроз векове истрајавао у истинској вери, нади и љубави да очува своју свету веру православну.

-Зато данас благодаримо првенствено Богу који је благословио да и овај дан дарује, да се  њему радујемо и веселимо, јер је за нас ово велики дан, јер смо нови храм освештали у коме ће се приносити тајна над тајнама, љубав над љубављу, нада над надама, вера над вером - истакао је епископ Сергије и изразио захвалност на помоћи Влади Републике Србије да се храм заврши.

Изградња новог храма на Ситници почела је 2008. године, а на Илиндан 2009. године темеље су освештали тадашњи епископи бихаћко-петровачки Хризостом и блаженопочивши осечкопољски и барањски Лукијан.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.09.2024
mp4 (111,56 MB)
Освећење храма