Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2024.

Свечаност поводом завршетка школовања 51. класе ученика Средње стручне војне школе



Свечаност поводом завршетка школовања ученика 51. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и промоције у прве подофицирске чинове одржана је данас на Војној академији.

Данашњој свечаности присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Желимир Глишовић, вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба бригадни генерал Миле Витезовић, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић и представници Универзитета одбране.

Ректор Универзитета одбране, у свом обраћању, рекао је да у свечаном строју стоји шеста генерација подофицира, која је успешно завршила четворогодишње школовање у Средњој стручној војној школи „1300 каплара”.

- Данашња средња стручна војна школа прошла је кроз темељне реформе које су имале циљ да од ње створе савремену и ефикасну образовну установу према потребама и задацима Војске Србије. Квалитет образовања њених ученика директно се одражава на развој одбрамбених способности државе. Захваљујући преданом раду свих запослених у Средњој стручној војној школи наша војска данас добија нову генерацију стручних и одговорних подофицира, који ће стечена знања успешно примењивати у својим јединицама. И ове године најбољи међу вама добили су прилику да своје школовање наставе у Војној академији. То је велики успех који заслужује похвале и честитке – нагласио је ректор Универзитета одбране.

Обраћајући се најмлађим подофицирима Војске Србије, генерал Ђоровић је поручио да их је Средња стручна војна школа наоружала знањем и вештинама, али и изградила у моралном погледу.

- Овде сте пре четири године дошли као деца, са амбицијом да постанете старешине Војске Србије, а данас сте остварили један велики и важан животни циљ. Пред вама је одговоран, занимљив и динамичан посао. Приступите му храбро. Учите и усавршавајте се стално, јер ваша струка то захтева. Свако ново знање које стекнете представљаће вредност вашој јединици и вама лично. Брините о војницима као о својим најближима. Будите им узор и учитељ. Са средствима која су вам поверена поступајте одговорно и професионално. Честитам вам успешан завршетак школовања и желим добро здравље, срећу и успех на почетним дужностима у јединицама Војске Србије. Живела Војска Србије! Живела Србија – закључио је генерал Ђоровић.

Тим поводом, државни секретар Јелић уручио је награде најуспешнијим ученицима 51. класе – Павлу Јакићу (4,85) са смера Јединице за електронска дејства, Катарини Михајловић (4,72) са Ваздухопловнотехничког смера и Милици Цветковић (4,72) са смера Телекомуникације и информатика.

Честитајући завршетак школовања, начелник Средње стручне војне школе „1300 каплара“ капетан бојног брода Срђан Миљковић пожелео је ученицима 51. класе да своје обавезе извршавају часно, доследно и одговорно и да на тај начин допринесу унапређењу стања у будућим јединицама.

- Знање и вештине које сте стекли током школовања несебично преносите на своје млађе колеге и војнике и усавршавајте стечена знања. Учите од старијих и искуснијих, слушајте своје претпостављене и будите им ослонац и подршка. Будите колегијални и посвећени јединици и јачајте своје колективе. Честитам вам успешан завршетак школовања. Будите поносни што сте изабрали частан и одговоран позив – истакао је начелник Средње стручне војне школе.

У име 51. класе обратио се ученик Павле Јакић, који је рекао да је његова генерација током школовања научила да буду не само подофицири Војске Србије, већ како да постану узорни ђаци, угледни грађани и добри људи.

- Пожртвованост и рад наших старешина, професора и породица довели су до тога да ми постанемо оно што смо данас и оно што ћемо тек бити. Хвала вам, јер због тога ми данас поносно стојимо испред свих, знајући да смо постигли наш циљ. Наша војска је одувек била та која је народу уливала поверење и сигурност и увек била одраз храбрости, човечности и спремности да у сваком тренутку, делима, а не речима, помогне свом народу – рекао је Јакић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2024
mp4 (291,32 MB)
Обраћање бригадног генерала проф. др Бобана Ђоровића
30.08.2024
mp4 (101,24 MB)
Обраћање најбољег у класи Павла Јакића
30.08.2024
mp4 (145,52 MB)
Свечаност