Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2024.

Отворена изложба „Ослобођење Србије 1944. године“ поводом Дана Војног музеја



Поводом обележавања Дана Војног музеја и 80 година од ослобођења Србије данас је, у галерији те војне установе културе на Калемегдану, отворена изложба „Ослобођење Србије 1944. године”. Изложбу је отворио вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић.

Он је, том приликом, честитао свим запосленима Дан Војног музеја и истакао да он од оснивања има значајну улогу у српској музеологији и култури те да је увек делио судбину свог народа, војске и државе.

Према речима помоћника министра Радовића, српски народ у својој историји памти и бележи најезде највећих сила и империја које човечанство познаје, од којих је био принуђен да се брани како би сачувао голи живот и право на слободу.

- Подносио је наш народ велике и незамисливе жртве и страдања, трпео напоре преко свих граница издржљивости и није поклекао. Наша обавеза је да памтимо и бележимо. То је култура сећања, а то је и овај дан. И те 1941. године, на нашу земљу обрушила се до тада невиђена сила. У условима борбе Давида и Голијата, војници југословенске краљевске војске, махом из редова српског народа, поново су чинили чудесне подвиге, али нису могли да спрече окупацију земље – подсетио је помоћник министра Радовић.

Он је рекао да су на свим просторима насељеним српским народом организовани одреди бораца против окупације и да су „ношени духом слободе, неуморно задавали ударце вишеструко јачем противнику“.
- Изложба која је пред нама јесте чин одавања почасти великој борби, али и подсећање на жртве које су наши преци поднели како бисмо ми данас имали ову земљу и слободу коју живимо и уживамо – рекао је помоћник министра Радовић и додао да су „изложени експонати сведочанство да је пут до слободе тежак и страдалнички, али и да спремност на жртву јесте оно што чини победника“ те прогласио изложбу отвореном.

Обраћајући се присутнима, заступник директора Војног музеја мајор Миле Миковић рекао је да је Војни музеј један од симбола препознатљивости Београда и чувар историје и традиција наших оружаних снага, али и свих тековина вековне слободарске борбе нашег народа.

- У збиркама музеја чувају се музејски предмети, сведоци времена и догађаја на нашим просторима од рађања људске цивилизације до данашњих дана.  Рад и труд генерација стручњака који су овде оставили трага својим радом и делима уткани су у нашу установу – рекао је мајор Миковић.

Он је истакао да је изложба „Ослобођење Србије 1944. године“ посвећена једној у низу победа коју је наш народ извојевао у својој дугој историји и то у борби која је као главни мотив имала чисту и праведну мисао – ослобођење од окупатора.

Аутори изложбе су кустоси Војног музеја Петар Жарковић и Никола Тодоровић. Изложба „Ослобођење Србије 1944. године“ приказује преломне историјске тренутке у борби за слободу, кроз посебне сегменте приказа оружја и војне опреме коришћених у борби против окупатора у току Другог светског рата, као и ознаке јединица и личне ствари учесника операција за ослобођење.

Обележавању Дана Војног музеја присуствовали су начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мухарем Фазлић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Ђорђе Калањ, припадници Министарства одбране и Војске Србије и представници институција културе.

Изложба „Ослобођење Србије 1944. године“ на Калемегдану отворена је до 13. октобра ове године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2024
mp4 (341,95 MB)
Обраћање помоћника министра Радовића
22.08.2024
mp4 (207,92 MB)
Обраћање мајора Миковића
22.08.2024
mp4 (91,27 MB)
Отварање изложбе