Министарство одбране Републике Србије
 
21.08.2024.

Летачка обука будућих пилота хеликоптера Војске Србије



На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је основна летачка обука официра рода авијације, који су успешно савладали војностручно оспособљавање за резервне официре тог рода. 

Обука, коју спроводе инструктори и наставници летења из 890. мешовите хеликоптерске ескадриле, реализује се на хеликоптерима „газела“ и састоји се из пет раздела — основно, навигацијско, инструментално, групно и ноћно летење.

Да би приступили летачкој обуци, млади потпоручници су још током војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације, прошли земаљску припрему, која обухвата познавање карактеристика хеликоптера и техника пилотирања, теоретске садржаје из области аеродинамике и метеорологије и почетни сегмент основне летачке обуке.

Како појашњава наставник летења капетан прве класе Иван Сибиновић из 890. ескадриле, циљ летачке обуке је да се официри рода авијације у потпуности оспособе за управљање хеликоптером „газела“, како би након тога наставили даљу обуку на сложенијим типовима хеликоптера.

— Када заврше обуку и савладају пет основних раздела они ће стећи звање пилота. Тренутно смо на основном летењу, као првом разделу обуке. Пет раздела темељ су за даљи развој пилота у стручном смислу – истиче капетан прве класе Сибиновић.

Војностручно оспособљавањe резервних официра рода авијације је један од модела попуне официрима овог рода Војске Србије који је установљен почетком 2022. године. Могу га похађати држављани Републике Србије који имају завршен факултет и нису старији од 27 година. По његовом успешном завршетку полазници се примају у професионалну војну службу у чину потпоручника и започињу летачку обуку за војног пилота.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.08.2024
mp4 (31,95 MB)
Изјава капетана прве класе Сибиновића
21.08.2024
mp4 (121,3 MB)
Летачка обука