Министарство одбране Републике Србије
 
20.08.2024.

Обука у јединици АБХО Војске Србије



У касарни „Цар Лазар“ и на војном комплексу „Равњак“ у Крушевцу у току је редовна обука припадника 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране за реализацију задатака у обезбеђењу Војске Србије од нуклеарних и хемијских удеса.

Обука се изводи са циљем одржавања и унапређења оспособљености професионалног састава, а у овој фази је тежиште на усавршавању тактика, техника и процедура које се спроводе приликом извиђања и деконтаминације рејона контаминираног коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом.

У складу с програмом обучавања, припадници јединице, кроз теоријску наставу, освежавају знања о основним карактеристикама муниције са осиромашеним уранијумом, спровођењу мера заштите и последицама по људе и материјална и техничка средства, а након тога практично увежбавају поступке на обележавању рејона контаминације, трасирању истог и детекцији сваког појединачног пенетратора од осиромашеног уранијума. 

Коришћењем вежбовних извора радиоактивне контаминације се врши симулација јонизујућег зрачења тако да се истовремено проверава познавање савремених средстава за радиолошку детекцију и дозиметрију којима је опремљен 246. батаљон АБХО, а све с циљем стицања сигурности и поузданости у раду.

Успешном реализацијом ове обуке даље се унапређује обученост професионалног састава 246. батаљона АБХО за извршавање наменских задатака у операцијама Војске Србије, али и готовост за ефикасну подршку цивилним властима у санирању последица техничко-технолошких и других несрећа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА