Министарство одбране Републике Србије
 
16.08.2024.

Обука војника и кандидата за подофицире Војске Србије



Полазници Основног курса за подофицире и војници на служењу војног рока генерације „јун 2024“ који се у Центру за обуку копнене војске оспособљавају за одговарајуће дужности у пешадијским и војнополицијским јединицама Војске Србије реализовали су ове недеље обуку у теренским условима на полигону „Пескови“. 

У складу са захтевима дужности за које се припремају, војници и будући подофицири су на полигону реализовали садржаје тактичке и ватрене обуке.

Током обуке на терену, полазници курса за подофицире рода пешадије су, у улози командира и заменика командира одељења, заједно са војницима увежбавали тактичке радње и поступке у борби, а извршили су и гађања из митраљеза 7,62 мм М-84. Посебан изазов за њих је била тактичка стаза са препрекама на којој су били у прилици да покажу стечена знања за брзо и правилно реаговање у примени тактичких радњи и решавању ватрених задатака у одбрани и нападу.

Упоредо са њима, будући подофицири војнополицијске специјалности су, кроз разноврсне вежбовне активности, у пракси проверили ниво усвојених вештина за реализацију задатака противтерористичке заштите и обезбеђења рејона, праваца и војних објеката, као и у руковању савременим наоружањем и средствима којима су опремљене јединице војне полиције Војске Србије.

По повратку са терена, будући подофицири Војске Србије настављају усавршавање по програму Основног курса за подофицире, док војнике крајем месеца очекује провера обучености за извршавање тактичких задатака и борбену употребу личног и колективног наоружања рода пешадије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА