Министарство одбране Републике Србије
 
09.08.2024.

Обука на новим оклопним возилима домаће производње



У јединицама Прве бригаде копнене војске у току је обука за борбену употребу и одржавање нових оклопних транспортера домаће производње у наоружању Војске Србије.

Реч је о борбеним возилима с противминском заштитом у конфигурацији 4х4, намењеним за безбедан превоз војника на бојишту, по свим типовима земљишта и у различитим временским и тактичким условима.

У првој фази, обуку пролази стални састав посаде, који чине командир, уједно нишанџија, и возач, да би се потом обучавање наставило заједно са укрцаним пешадијским одељењем.

У наставку следе тактичка увежбавања у теренским условима и вежбе с бојевим гађањем, како би припадници јединице били у потпуности оспособљени за борбену употребу оклопних транспортера, самостално и садејству с другим снагама Војске Србије.

Борбено возило је наоружано турелом 12,7 мм, поседује бочне пушкарнице и бацаче димних кутија, а његовим увођењем у оперативну употребу унапређене су способности маневра, ватрене моћи, извођења напада из покрета и заштите пешадијских јединица Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА