Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2024.

Обележен Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“



Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“, коју су оружане формације Хрватске извеле 4. августа 1995. године, вечерас је обележен у Лозници.
Обележавању су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Одавању поште жртвама „Олује“ присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Обраћајући се присутнима, председник Вучић рекао је да је 10 година како на свечани начин одржавамо помен и како кажемо неку реч о ужасном злочину и највећем етничком чишћењу на тлу Европе од Другог светског рата до данас. 

- Сваке године се већ 10 година окупљамо 3. или 4. августа да бисмо обележили ту велику српску трагедију и нашу велику несрећу. И 10 година то радимо без изузетка, иако увек имате, неко би рекао, важније ствари. Захвалан сам председнику Додику и Републици Српској, али и свима који су са мном радили на томе, што ипак никада нисмо имали важнију ствар од ове. Почетак августа су дани наше туге, сећања, наше муке због изгубљених људи, њихових кућа, огњишта, због изгубљене деце коју никада нећемо моћи да вратимо. Али то су и дани поноса, јер нас нападају они који се радују, како кажу, својој великој победи. Никада неће моћи да разумеју да није победа када акцију водите на тенку, на њему амерички амбасадор Питер Галбрајт, а суочавате се за женама, децом и старцима на трактору – истакао је председник Србије.
Према његовим речима, када они хоће да кажу како су јунаци, а ми бежимо, кажу – опет ћете на тракторе, не разумеју да је трактор именица мученика, именица дивних и поштених људи, који су били приморани да напусте своја огњишта. 

- Нисте баш тако храбри и нисте баш сами тај злочин спроводили. Помагали су вам „ови велики, најмоћнији“. Знате шта смо урадили за тих 10 година? Успели смо да смемо целом свету данас у лице да кажемо шта мислимо и шта осећамо. И шта је истина. Пре месец дана покушали су да нас унизе, да нас ни не обавесте, да усвоје резолуцију о једном малом и најстрадалнијем народу, без икакве сумње у историјске чињенице које о томе говоре, да баш тај народ прогласе за геноцидан. Хтели су да нам ставе жиг и печат геноцидног народа – нагласио је председник Вучић.

Како је истакао, пре 12 година наши политичари нису смели ни да кажу да „није то баш сасвим тако“, него би ишли по амбасадама и правдали се да ништа неће обележавати. 
- Ми смо се у Уједињеним нацијама, пред целим светом, супротставили најмоћнијим силама света и рекли – доста је било притиска на српски народ и прогона најстрадалнијег народа на Балкану. И дигли смо глас у име свих слободарских земаља и народа на свету. И показали како једна мала земља може да их победи, да 109 земаља не гласа за комплетан западни свет и Европу и Америку и Организацију исламске конференције. Зато што људи хоће да мењају свет. Зато што људи неће да буду више слуге. А ми Срби никада и никоме нисмо хтели да служимо – поручио је Вучић и додао да нема спаса ако служите другима те нагласио да служимо „свом народу и својој земљи и никада се то неће променити“.

Он је додао да се сваке године може чути како смо агресори, како смо за све криви и поручио да данас живимо неке друге вредности, искривљене, накарадне и наказне. 

- Ми смо за неке друге вредности. Хоћемо да имамо своју земљу и своје вредности. Морамо да наставимо да развијамо земљу, да развијамо Србију. Уверен сам да ће руководство Српске наставити да развија Републику Српску. Морамо да мењамо себе, да више учимо, да више радимо, како бисмо наставили да побеђујемо и будемо успешнији од осталих у нашем окружењу. У претходном периоду, сваки пут када би Србија расла они су све жешће и све више нападали Србију – истакао је председник Републике и говорећи о томе да Хрватска набавља „моћно оруђе хајмарс“ рекао да ћемо ми имати и количински више и боље и квалитетније и да ништа од тога неће бити уперено „ни у њих ни против кога“.

Председник Србије изразио је понос што је вечерас у Лозници, јер се управо на лозничком стадиону може видети колико је Србија напредовала и колико се променила.

- Промениће се и брже и више и сами ћемо себи рећи да морамо и можемо да радимо више, јер без нашег рада, труда и борбе неће бити напретка за ову земљу. Захвалио бих Крајишницима на томе што су увек били уз Србију и што су допринели изградњи модерног друштва и модерне државе, од када су у њу дошли силом прилика. Хвала вам на свему, што вредно радите, што Србију волите као и ми. Никада неће бити разлике међу Србима – рекао је председник Вучић и поручио да неће више бити „ни погрома ни прогона ни трактора“.

Он је поручио онима који сваког дана хапсе Србе на Косову и Метохији да је „мрак пред зору најгушћи“ те додао да ћемо морати да пратимо како се ствари у свету мењају, а мењају се огромном брзином.

- Мораћемо да водимо рачуна да сачувамо своју земљу, да очувамо мир, сачувамо нашу децу, да одбранимо нашу будућност. Мораћемо да будемо економски јачи сваког дана, када смо економско јачи бићемо и војно снажнији, одвратићемо свакога од покушаја агресије на нашу земљу и напада на наш народ. Желим да вам кажем да сам поносан на то да смо успели да направимо од Србије независну и суверену земљу. Србија је данас поносита земља достојанствених људи, која самостално одлучује о својој будућности. Србија се много променила и напредовала, у њој се данас много боље живи, али морамо да радимо да бисмо живели још боље. Морамо себи да задамо велике циљеве и задатке да бисмо могли да сустигнемо оне који су стотинама година били испред нас и који су имали огромну предност у односу на нас. То мора да нам буде задатак – истакао је председник Србије и додао да морамо да се ујединимо, бар да разумемо елементарне националне циљеве и да нашу земљу гурамо напред.

Председник Вучић захвалио је присутнима што су дошли вечерас да подрже своју Србију и своју Српску.

- Србија ће бити снажнија и јача, терор над крајишким Србима никада заборавити нећемо. Погром заборавити нећемо. Нека живе наши Крајишници и хвала им за све што су за нашу земљу учинили. Ово је скуп народа који воли Србију, Српску, Крајишнике и српски народ и никада од тога неће одустати – закључио је председник Србије.
Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у беседи да смо се окупили да се Христовим миром укрепимо и молитвено сетимо насилног прогона нашег народа са прадедовских огњишта, на којима су вековима живели широм Далмације, Лике, Кордуна, Баније и Западне Славоније.

- Да се тим миром супротставимо сваком насиљу, рату и свакој такозваној олуји. Да и на овој овде крвљу плаћеној благословеној груди српске земље потврдимо своју неодступну приврженост миру и слободи. Да се сетимо само једне у неизбројивом низу наших новијих народних српских голгота - рекао је патријарх Порфирије.

Како је истакао председник Републике Српске Додик, вечерас се народ окупио да обележи 29  година од погрома и изразио уверење да би то било заборављено да није било председника Републике Србије Александар Вучића, који је пре 10 година покренуо овај начин сећања на то страдање.
- Сећам се пре 10 година, када смо се договорили да заједно обележавамо датуме из наше прошлости, датуме који су најчешће датуми страдања нашег народа. Данас овде, када видим овај скуп осетим понос, поред туге која је вечна, за страдање нашег народа кроз историју, у колонама, у јамама и многим другим стратиштима отишао је скоро читав један народ који данас по броју живи овде и широм света – рекао је Додик.

Он је захвалио свима који верују у Србију и Српску и за снагу коју дају и поручио да у време када је свет у превирању „само ако будемо јединствени, и имамо јаку Србију, српски народ и Републику Српску, бићемо део решења, ако будемо посвађани бићемо поново лак плен“ те нагласио ко год да је данас изабран у име српског народа „мора да рачуна на притиске, тешко време и тешке одлуке“. 

Наташа Баста-Ђорђевић обратила се присутнима у име прогнаних у „Олуји“. Она је говорила о 4. августу 1995. сећајући се агоније људи у тој колони који су морали да оду што даље од својих домова, да се више никада не врате те нагласила да се та бол није смањила ни после 29 година.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2024
mp4 (567,74 MB)
Обраћање председника Вучића - први део
03.08.2024
mp4 (532,16 MB)
Обраћање председника Вучића - други део
03.08.2024
mp4 (483,5 MB)
Обраћање Његове светости патријарха српског господина Порфирија - први део
03.08.2024
mp4 (499,68 MB)
Обраћање Његове светости патријарха српског господина Порфирија - други део
03.08.2024
mp4 (489,93 MB)
Обраћање председника Додика - први део
03.08.2024
mp4 (470,87 MB)
Обраћање председника Додика - други део
03.08.2024
mp4 (467,81 MB)
Обраћање Наташе Басте Ђорђевић
03.08.2024
mp4 (145,91 MB)
Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“