Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2024.

Обука у дневном и ноћном летењу



На аеродрому „Морава“ у Лађевцима реализована је редовна летачка обука пилота и техничког особља на авионима „Орао“ и хеликоптерима „Ми-35“ у 98. ваздухопловној бригади Ратног ваздухопловства и ПВО, у дневним и ноћним условима.

Пилоти 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле извели су летове као део тренажа, чији је циљ да се одржи потребан ниво оспособљености за извршавање наменских задатака. Раме уз раме с њима на писти су били и техничари свих специјалности, чији је задатак био редовна провера одређених склопова и делова авио-мотора, електро склопова и инструмената пред полетање и по слетању.

Командант 241. ескадриле потпуковник Саша Стојиљковић истакао је да тренаж представља део редовне обуке пилота сталног састава с вишим степеном борбене обучености који, као наставници и инструктори летења, учествују и у обучавању млађих колега.

- Осим сталног летачког састава наше ескадриле, који су обавили редован део тренажа за одржавање потребног нивоа оспособљености за извршавање борбених задатака у повољним и сложеним метео и временским условима учествовале су наше колеге с батајничког аеродрома, односно пилоти из Центра за летна испитивања, који лете на истом типу авиона. Акценат ових активности је на одржавању нивоа оспособљености старијих искуснијих пилота и усавршавање млађих пилота – рекао је потпуковник Стојиљковић.

Водник Жељко Јовановић објаснио је улогу техничара за одржавање електроопреме и инструмената у реализацији обуке у ноћним условима.

- Наш задатак је да се уверимо у спољну исправност ваздухоплова и проверимо исправност електро-уређаја, односно инструмената и кисеоника у летелици – истакао је водник Јовановић.

Пилоти и летачи-техничари 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле реализовали су обуку у летењу на хеликоптерима „Ми-35М“ у отежаним ноћним условима по смањеној видљивости.

Осим сталног састава ескадриле, у редовној обуци у летењу дању учествовали су кадети пете године Војне академије на студијском смеру Војно ваздухопловство, који су на хеликоптерима „гама“ увежбавали полетање и слетање и реализовали летење на малим висинама. Пре уласка у хеликоптер и практичне летачке обуке, кадети пролазе и примењену теоријску наставу на којој се до детаља упознају са летелицом и задацима који их очекују у ваздушном простору.

Кадет пете године Војне академије, Ђорђе Михајловић изнео је прве утиске по слетању и реализацији летачке обуке. Он је нагласио да је оспособљавање за извршавање задатака летења на малим висинама у пару захтевно и да је за њега то био изазов.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.07.2024
mp4 (78,08 MB)
Изјава потпуковника Стојиљковића
31.07.2024
mp4 (24,69 MB)
Изјава водника Јовановића
31.07.2024
mp4 (126,23 MB)
Обука