Министарство одбране Републике Србије
 
30.07.2024.

Обележено 185 година санитетске службе



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас, у Дому Војске Србије у Нишу, свечаности поводом обележавања Дана санитетске службе и 185 година њеног постојања и рада.

Обраћајући се присутнима, министар Гашић исказао је поштовање људима који свакодневно брину о здрављу припадника Министарства одбране и Војске Србије нагласивши да припадници санитетске службе „носе две униформе“.

- Прва је војна, која представља спремност на пожртвовање, верну и патриотску службу својој земљи и своме народу. Друга униформа је бели мантил. Она симболизује универзални принцип људске хуманости. Позив војног лекара, медицинског техничара и болничара узвишен је, јер у себи сједињује врхунска етичка и професионална начела борбе за слободу своје земље и несебичан труд за очување људског живота и здравља – истакао је министар одбране.

Он је рекао да је углед војног санитета грађен стрпљиво и пажљиво дугих 185 година и да су у ту чврсту, монументалну структуру узидани стручност и подвизи генерација великих медицинских зналаца и прегалаца.

- У ратним временима војни санитет доказивао је способност да спасава животе и чува здравље војника и цивила у ситуацијама када се свака борба унапред чинила изгубљеном. Управо те, наизглед немогуће победе, крепиле су веру наших бораца у многим ратовима да ће, уколико се несрећа деси, њихов живот бити у добрим рукама – нагласио је министар Гашић.

Том приликом, министар одбране рекао је да је током мирнодопског периода српска војна медицина расла и развијала се у настојањима да овлада најсавременијим знањима, дијагностичким и терапијским процедурама уз најквалитетнију опрему.

- Захваљујући томе, наша санитетска служба у многим областима постала је и остала еталон медицинске струке у Србији, али и шире. Међународном угледу наше земље припадници војног санитета доприносе ангажовањем у мировним мисијама широм света, из којих се увек враћају праћени захвалношћу и признањима – поручио је министар одбране и додао да су године за нама донеле велике изазове попут пандемије ковида коју смо, уз велики труд и пожртвовање санитетске службе, успешно пребродили те да смо из те борбе извукли много вредних поука и корисних знања.

Министар Гашић нагласио је да је до сада много учињено на побољшању ефикасности рада свих медицинских, стоматолошких и фармацеутских служби у војном здравству.

- Наставићемо да улажемо у опрему, инфраструктуру и услове рада, а посебну пажњу посветићемо јачању кадровског потенцијала. Уверен сам да ће, захваљујући подршци руководства државе и Министарства одбране, санитетска служба напредовати и развијати се пратећи најсавременије светске трендове, али никада не одустајући од светлих традиција на којима и почива – рекао је министар одбране и честитајући Дан санитетске службе захвалио свима на преданом и професионалном раду.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Радивоје Анђелковић, у свом обраћању, рекао је да је свечаност посвећена родоначелнику војне хируршке доктрине генералу Михаилу Петровићу.

- Захваљујући бројним ратним искуствима, с развојем ратне хирургије развијале су се и друге гране војне медицине. Управо се на идејама и делима професора Михаила Петровића, Владана Ђорђевића, Михајла Марковића и других, градио темељ војне санитетске службе, а комплетна српска медицина формирала постулате рада, које је затим усклађивала с потребама становништва. Од тада до данашњих дана, успеси војне хирургије остају препознатљив заштитни знак војног санитета и гесло под којим 185 година дајемо свој допринос унапређењу здравља грађана Србије – рекао је генерал Анђелковић.

Према његовим речима, војна санитетска служба има задатак да заштити живот човека, као највишу вредност.

- Снага војног санитета је у њеним припадницима који предано раде у нашим војноздравственим установама. Сви нивои здравствене заштите, почев од санитетских одељења Војске Србије, Центра војномедицинских установа у Београду, Војне болнице Ниш и Војне болнице Нови Сад, као и Војномедицинске академије, имају своју улогу у очувању здравља припадника Војске Србије, али и целокупног становништва наше земље – истакао је генерал Анђелковић и поручио да је здрав народ способан да чува мир и слободу отаџбине, а они који су томе посвећени на тај начин испуњавају завет наших предака и остављају потомцима наду у будућност.

На данашњој свечаности уручене су војне спомен-медаље за изузетне резултате у војној служби, за ревносну службу и за заслуге.

Свечаности су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, начелници и управници војних здравствених установа и гости.

Раније данас, начелник Управе за војно здравство генерал Анђелковић и управник Војне болнице Ниш пуковник др Небојша Ђенић свечано су открили спомен-плочу у част родоначелнику војне хируршке доктрине генералу Михаилу Петровићу, на згради Првог хируршког павиљона у оквиру Војне болнице Ниш.

Савремена војна санитетска служба у Србији темељи се на традицији започетој 1839. године када је указом постављен први штабни доктор, што уједно представља и први званичан документ о раду војне санитетске службе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.07.2024
mp4 (391,29 MB)
Обраћање министра Гашића
30.07.2024
mp4 (141,11 MB)
Обраћање бригадног генерала Анђелковића
30.07.2024
mp4 (137,51 MB)
Свечаност