Министарство одбране Републике Србије
 
24.07.2024.

Министар Гашић: Зауставили смо уништавање војне технике из Поношевог времена



Министар одбране Братислав Гашић одбацио је тврдње народног посланика Здравка Поноша у вези са наводном продајом 29 старих тенкова 2018. године по цени од 52 цента по килограму и подсетио да је до 2012. године уништено чак 522 комада оклопне технике и артиљеријских система у чему је Понош, као тадашњи начелник Генералштаба, активно учествовао.

- Ни једно средство наоружања у протеклих 12 година није уништено, исечено, претворено у фурду па продато, нити је продато за уништавање. Сво наоружање које је било за продају, пласирано је на тржиште по регуларним ценама – изјавио је министар Гашић.

Он је указао на чињеницу да је у периоду од 2004. до 2008. године 200 тенкова уништено и претворено у фурду, а затим продато по цени од 95,11 евра по тони, што је 0,095 евро центи по килограму.

- Ни ова цена није коначна, већ знатно нижа, јер је тадашња власт додатно платила и трошкове сечења у износу од око 1.200 евра по тенку, што значи да је коначни износ продајне цене био 0,062 евроцента по килограму – истакао је министар.

Гашић је нагласио да је 2018. године, продато 27, а не 29 тенкова како Понош наводи, и то не као фурда, већ по ценама које су у просеку повећане од седам до десет пута, а у појединим случајевима и више у односу на ранији период.

- Ти су тенкови продати по Одлуци о оглашавању сувишних средстава, која је потписана управо у Поношево време, а цену смо повећали 2018. године како бисмо избегли багателно ниске цене из периода од 2004. до 2008. године – подвукао је министар одбране.

Према његовим речима, Србија је данас највећа тенковска сила у региону, управо зато што је  уништавање и продаја наоружања у виду фурде по катастрофално ценама, заустављена.