Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2024.

Јединица Војске Србије спремна за учешће у мировној операцији



Тактичка вежба „Српски штит“, на којој су проверавани обученост и интероперабилност Вода за заштиту снага који ће бити ангажован у мировној операцији UNIFIL у Либану, успешно је завршена данас у бази „Југ“ и на полигону „Боровац”, чиме је потврђена спремност ове јединице за упућивање у зону операције.

Вежба је организована и изведена како би се у пракси проверила спремност Вода за заштиту снага из састава Команде за обуку за ангажовање у Либану, где ће му основни задатак бити обезбеђење базе мировних снага Уједињених нација.

Рад јединице по задатим супозицијама пратио је и оцењивао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, који је закључио да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде обучености и интероперабилности и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Како је објаснио заменик руководиоца Тима за евалуацију мајор Миша Живановић, Војска Србије у мировне мисије упућује најбоље јединице и појединце, који ће достојно представљати своју војску и земљу, спремни да се изборе са свим изазовима у зони операције.  
 - У току обуке и евалуације критеријуме подижемо високо и симулирамо реалне ситуације како би се припадници вода што боље припремили за правилно и брзо извршавање задатака који их очекују током ангажовања у Либану. Тиме обезбеђујемо да припадници Војске Србије које упућујемо у мировну мисију буду у потпуности способни да одговоре на изузетно захтевне задатке - рекао је мајор Живановић.

Током вишедневних вежбовних активности на терену, вод је решавао тактичке задатке који су прилагођени мисији и условима који владају у зони операције - од поступака на маршу, преко рада на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, до примене мера противваздухопловне заштите и поступања у случају напада на базу или наиласка на минско-експлозивна средства.

Вредновање обучености и интероперабилности вода реализовано је након вишемесечних свеобухватних припрема које припадници јединице пролазе пре упућивања у зону операције.

Командир Вода за заштиту снага капетан прве класе Жељко Марковић, објаснио је да је обука те јединице била конципирана у две фазе, а то су индивидуална тактичка и ватрена обука која је претходно спроведена у Зајечару и колективна обука.

- Колективна обука реализује се на полигону Боровац и у бази „Југ". Круна колективне обуке је реализација вежбе „Српски штит” где се врши провера оспособљености Вода за заштиту снага у обављању задатака у условима приближним оним којима се спроводи мировна операција. Након реализације провере вод се као оспособљен упућује у мисију UNIFIL у Републику Либан - рекао је капетан прве класе Марковић.

Војска Србије ангажује Вод за заштиту снага у овој операцији од 2014. године, у саставу италијанског контингента, а у Либану се на задацима очувања мира тренутно налази и пешадијска чета Војске Србије, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.07.2024
mp4 (31,21 MB)
Изјава мајора Живановића
25.07.2024
mp4 (46,47 MB)
Изјава капетана прве класе Марковића
25.07.2024
mp4 (89,79 MB)
Тактичка вежба „Српски штит“