Министарство одбране Републике Србије
 
22.07.2024.

Oбилазак фабрика Одбрамбене индустрије Србије у Крагујевцу



Министар одбране Братислав Гашић обишао је данас предузећа „Застава оружје“ а.д. и „Застава ТЕРВО“ д.о.о. у Крагујевцу.

Министар Гашић најпре се састао са директорима предузећа Сашом Милошевићем и Стефаном Ђурићем, а потом је одржан састанак са ширим руководством обе компаније и представницима синдиката на коме су министру одбране представљени пословање и планови за наредни период, а било је речи и о питањима од значаја за запослене.
 
Након одржаних састанака, министар одбране је у „Застава оружју“ обишао погоне за производњу топова и митраљеза, монтажу стрељачког оружја и пословну јединицу „Контроле квалитета“, а затим у компанији „Застава ТЕРВО“ сектор за развој и истраживање, погон металних конструкција и технолошке обраде и погон монтаже и финализације.

Министру Гашићу, током обиласка ова два предузећа,  представљена су новоосвојена серијска производња нове фамилије модуларног стрељачког наоружања, као и теренска и борбена возила које се израђују за потребе Војске Србије.

Како је истакао, данас је имао прилику да обиђе „Застава оружје“, компанију која више од 170 година негује традицију производње оружја и представља фабрику са широким асортиманом производа за војне потребе, као и компанију „Застава ТЕРВО“, најмлађу у Одбрамбеној индустрији Србије, која је основана с циљем производње савремених борбених и неборбених возила, пре свега за потребе Војске Србије.

- Одбрамбена индустрија Србије остварује значајне резултате на пољу освајања и производње савременог наоружања, борбених и неборбених возила, а развој нових система императив је и представља допринос одбрамбеним способностима наше земље. Министарство одбране и Војска Србије настављају да јачају капацитете и у томе се ослањају на фабрике Одбрамбене индустрије Србије, а свакако да „Застава оружје“ и „Застава ТЕРВО“ имају значајну улогу у томе – рекао је министар одбране и додао да о томе говори и нови инвестициони циклус Владе Србије за унапређење производних капацитета и освајање нових технологија у производњи савременог наоружања и опреме за Војску Србије.

Министар Гашић изразио је уверење да ће „Застава оружје“ и „Застава ТЕРВО“ остати на високом нивоу по питању квалитета производног програма, јер како је рекао, знамо да је само снажна војска гарант сигурности свих грађана Србије и одвраћајући фактор за све оне који би да угрозе нашу безбедност.
 
Данашњем обиласку присуствовали су помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадни генерал Славко Ракић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.07.2024
mp4 (87,49 MB)
Обилазак