Министарство одбране Републике Србије
 
18.07.2024.

Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Италије



На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у узвратној посети нашој земљи борави начелник Генералштаба Оружаних снага Италије адмирал Ђузепе Каво Драгоне.

Адмирал Драгоне је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у свету и региону, са тежиштем на Косову и Метохији, и билатералној сарадњи у области одбране.

На састанку је констатовано да је та сарадња садржајна, обострано корисна и да се одвија на принципима равноправности и међусобног поштовања, уз пуно уважавање војне неутралности Републике Србије.

Као области од заједничког интереса издвојени су изградња и очување мира у региону и свету кроз учешће у мировним операцијама, обука, образовање и војноекономска сарадња.

Посебно је наглашено и позитивно оцењено ангажовање српских и италијанских војника у мировној операцији Уједињених нација у Либану, као и учешће Војске Србије у војним операцијама Европске уније.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио као нестабилну и осетљиву, генерал Мојсиловић је истакао да Војска Србије Кфор види као јединог легитимног безбедносног актера у Покрајини. Свом италијанском колеги је пренео очекивање да ће међународне снаге у нашој покрајини, у којима важну улогу има контингент италијанске војске, потпуно и непристрасно спроводити свој мандат и пружити неопходну заштиту српском становништву.

Адмирала Драгонеа су данас у одвојене посете примили и председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и министар одбране Братислав Гашић.

Генерал Мојсиловић је у званичној посети Италији, на позив адмирала Драгонеа, боравио у априлу прошле године. Овакви контакти на високом нивоу доприносе јачању међусобног поверења и разумевања и дају подстицај за даље унапређење билатералне сарадње у области одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.07.2024
mp4 (148,56 MB)
Посета