Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2024.

Отворено 2. CISM Балканско првенство у планинском трчању



Друго CISM Балканско првенство у планинском трчању отворено је у спортском центру Војне академије.

Начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, отварајући првенство, пожелео је учесницима спортску срећу истакавши да је спорт одувек стварао пријатељства.
 
- Користим прилику да се захвалим свим учесницима на одзиву, јер спортске активности су јединствена потврда добре воље свих нас за јачање мира, безбедности и сарадње у свету, где се на најлепши начин промовише тимска припадност, храброст и достојанство – рекао је пуковник Благојевић.

Наглашавајући значај спортске делатности за Србију, он је истакао да она представља огледало наше земље у свету као посебне и успешне државе.
 
- Спортском сјају Србије, годинама уназад допринели су и припадници Министарства одбране и Војске Србије кроз показивање врхунских спортских способности, не само на спортским догађајима из програма Међународног савета за војне спортове, него и успесима на Олимпијским играма. Са задовољством могу да поделим са вама радост што ће ове године на Олимпијским играма учествовати и два припадника спортске јединице Војне академије – рекао је Благојевић.
 
Шеф Делегације Србије при CISM пуковник ванр. проф. др Негован Иванковић истакао је да су годинама градили победнички став и уверење да је спортска делатност у војној средини значајна за подизање врхунске психофизичке припремљености припадника оружаних снага.

- Посебно ми је драго што се кроз спортска такмичења шири разумевање, сарадња и пријатељство међу припадницима оружаних снага разних земаља, јер ми овде окупљени заједничким снагама развијамо пројекат Балканских војних игара кроз реализацију регионалних балканских војних првенстава. Заиста је лепо што сви чланови мисија земаља учесница имају прилику да осете атмосферу и буду део оваквих величанствених спортских догађаја - рекао је пуковник Иванковић.
 
Свечаном отварању присуствовали су  министар спорта Зоран Гајић, коме је овом приликом уручен "Grand Officer" орден заслуга CISM као знак признања за приврженост циљевима спорта и идеала CISM, саветник у Влади Тања Медвед, Велизар Вемић испред града Вршца као суорганизатора такмичења, представници државних спортских институција и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

У такмичарском делу 2. CISM Балканског првенства у планинском трчању, које ће бити одржано на кружној траси Вршачког брега, учествоваће представници седам балканских држава чланица CISM - Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Северне Македоније, Турске, Словеније и Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА