Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2024.

Виша падобранска обука војних падобранаца



На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу у току је реализација више падобранске обуке припадника 63. падобранске бригаде који су на основу својих способности и афинитета одабрани за наставак усавршавања.

Основни циљ више падобранске обуке је оспособљавање војних падобранаца за скокове на слободно дејство специјалним падобраном, са наоружањем и опремом, применом техника „високо искакање – високо отварање“ и „високо искакање – ниско отварање“ и приземљење на терене малих димензија са препрекама у околини, ради извршења борбених задатака.

Овај ниво обучавања представља један од захтевнијих и сложенијих облика обуке у Војсци Србије и од полазника тражи знатне психофизичке напоре. Састоји се од теоретског дела и реализације скокова са висина до 5500 метара.

За успешан завршетак обуке полазници треба да усвоје знања о специјалним падобранима, о стабилности тела у слободном паду, метеорологији, физиолошком и психолошком оптерећењу, као и да се оспособе за рад у ваздухоплову, правилно ношење наоружања и опреме и скокове специјалним падобраном на терене малих димензија.

Реализацијом ове обуке ствара се стручна основа за надоградњу падобранских вештина припадника 63. падобранске бригаде, а даљим радом и издвајање способнијих падобранаца који ће бити носиоци извођења борбених дејстава уз примену специјалног десанта.
photoФОТОГАЛЕРИЈА