Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2024.

Министар Гашић: Оптужбе Приштине лаж и фалсификат



Министар одбране Братислав Гашић одбацио је оптужбе министра унутрашњих послова у привременој приштинској администрацији Ђељаља Свечље у вези са наводном обуком терориста на полигонима Војске Србије, а повезивање председника Александра Вучића са тиме оценио као обичну клевету.

– На територији Републике Србије, за разлику од простора под контролом Приштине, нити су се обучавали нити се обучавају било какви терористи. Терористи се у Србији хапсе и процесуирају, док се у Приштини они крећу слободно, баве уносним бизнисом или обављају јавне функције – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да полигони Војске Србије служе искључиво њеним сопственим потребама те да све друге информације и наводни докази које помиње Свечља представљају обичне лажи и фалсификате.

– Такозваном министру унутрашњих послова такозваног Косова господину Ђељаљу Свечљи требало би указати да, приликом оцене улоге носилаца највиших државних функција у цивилизованим и демократским земљама попут Републике Србије, не може примењивати мерила и стандарде својствене њиховој привременој самоуправи – нагласио је министар Гашић.

Он је рекао да примарни посао приштинског квазидржавног руководства, већ дуги низ година, управо представља наоружавање и обука паравојних формација, супротно одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

– Задатак тих незаконито наоружаних група, како је нагласио, јесте да врше терор над Србима на Косову и Метохији и спроведу коначно етничко чишћење тог простора од неалбанског становништва. Учинак њиховог криминалног деловања свима је познат – истакао је министар одбране.

Иако заслужује сваку осуду, овакав наратив господина Свечље, према речима министра Гашића, произилази из недостатка елементарне способности административног апарата у Приштини да схвати и примени норме и принципе вођења мирољубиве и конструктивне политике.

– Са друге стране, председник Републике Србије бави се питањима од највишег значаја за народ и државу са циљем стварања политичког и економског амбијента у коме ће боље и безбедније живети сви наши грађани без обзира на веру и нацију. Са позиције врховног команданта Војске Србије, председник Вучић доноси искључиво стратешке одлуке, а сва остала питања, у складу са законом препушта Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије – рекао је министар Гашић.

Он је као неозбиљан и ирелевантан оценио покушај такозваног косовског министра да оптужбама које су месецима раније одбачене актуелизује питање догађаја у Бањској.

– Војска Србије ће наставити са својим редовним задацима на целокупној територији Републике Србије у складу са Уставом наше земље и важећим међународно-правним актима, без обзира да ли то у господину Свечљи и његовим колегама изазива незадовољство или нелагоду – рекао је министар Братислав Гашић.