Министарство одбране Републике Србије
 
12.07.2024.

Провера индивидуалне обучености војника на служењу војног рока



У центрима за основну обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу реализована је провера основне индивидуалне обучености војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2024“.

Провера обучености, прва за војнике ове генерације, спроведена је да би се проценила њихова оспособљеност за самостално извршавање тактичких радњи и поступака на бојишту, за правилно руковање наоружањем и војном опремом и за обављање дужности органа унутрашње и службе обезбеђења објеката.

Војници су на провери решавали тактичке задатке, за шта је било неопходно да примене знања и вештине стечене током прве фазе првог периода служења војног рока, која је реализована претходних месец и по дана у центрима Команде за обуку.

Постигнути врлодобри и одлични резултати показују да је ова генерација војника потпуно спремна за следећу фазу обучавања, која их очекује након премештаја у центре за специјалистичку обуку. У овим центрима они ће се оспособљавати за војноевиденционе специјалности за које су регрутовани, после чега ће бити распоређени у јединице Војске Србије на реализацију колективне обуке.

Заинтересовани војници се још током служења војног рока могу пријавити за пријем у професионалну војну службу, након чега ће проћи прописану процедуру и стећи услове да одмах по завршетку војног рока ступе у строј професионалних припадника Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА