Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2024.

Одржана завршна вежба кадета Медицинског факултета ВМА „Лето 2024“



Завршна вежба кадета 10. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране „Лето 2024“ успешно је одржана данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Циљ завршне вежбе „Лето 2024“ је да се кадетима прикаже руковођење и командовање санитетским јединицама и да се оспособе да прате и процењују санитетску ситуацију и предлажу предузимање одговарајућих мера.

Кадети су приказали практично извршавање задатака у теренским условима, као и способност да усвојена знања користе у пракси.

Приказан је пријем и збрињавање повређених, психотрауматизованих и контаминираних пацијената, као и рад одељења за превентивну медицинску заштиту, апотекарског одељења са стерилизацијом, стоматолошког и хируршког одељења, спровођење мера реанимације, основне поступке рада у стационару, као и евакуација повређених и оболелих.

Командант вежбе „Лето 2024“, током које је приказано збрињавање повређених и оболелих у теренским условима, био је потпуковник научни сарадник доц. др Саша Милићевић.

Вежби су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић и декан Медицинског факултета ВМА проф. др Соња Марјановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.07.2024
mp4 (128,94 MB)
Вежба „Лето 2024“