Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2024.

Oбука за употребу борбених возила у мировним операцијама



На полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ код Бујановца у току је обука припадника Војске Србије за употребу оклопних борбених возила у мировним операцијама.

Обука се изводи на вишенаменским возилима точкашима „милош“, која ће у перспективи користити контингент Војске Србије приликом реализације задатака у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Како би у потпуности овладали овим савременим борбеним средством, старешине и војници пролазе теоретске и практичне облике обуке у кабинетима и на полигонима. Сада у теренским условима усвајају знања и вештине за савлађивање препрека и безбедно управљање возилима на тешко проходном терену, истовремено се оспособљавајући за њихову експлоатацију, одржавање и отклањање могућих кварова, као и за руковање наоружањем и извршавање ватрених и тактичких задатака.

Ова обука представља само један сегмент свеобухватних вишемесечних припрема које возачи и нишанџије Војске Србије пролазе пре упућивања у зону операције како би у потпуности били оспособљени за реализацију задатака у саставу мировних снага.

Вишенаменско оклопно борбено возило точкаш М-16 „милош“, домаће производње, намењено је за извршавање различитих борбених задатака у нападним и одбрамбеним операцијама. Опремљено је даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом 12,7 мм и може дејствовати дању и ноћу, што га чини савременим и ефикасним борбеним системом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА