Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2024.

Свечаност поводом завршетка школовања 13. класе ВСБО и официра 67. класе ГШУ



Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Братислав Гашић, присуствовао је данас, у Дому Народне скупштине, свечаности поводом завршетка школовања 13. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 67. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“.

Свечаности су присуствовали председник Владе Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници војно-дипломатског кора, верских заједница и породице полазника.

Министар Гашић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 13. класе ВСБО и официрске сабље првој тројици у рангу полазника 67. класе ГШУ – потпуковнику Александру Павићу, потпуковнику Далибору Седлару и потпуковнику Мирославу Максимовићу, док је начелник Генералштаба генерал Мојсиловић уручио сабље осталим официрима 67. класе ГШУ.

На почетку свог обраћања, министар одбране поздравио је професоре Универзитета одбране, полазнике 13. класе ВСБО и 67. класе ГШУ, а посебно официре из страних оружаних снага који су, према његовим речима, доласком на усавршавање у Републику Србију посведочили пријатељство и одали признање угледу, који у њиховим државама имају наша земља и наша војска.

- Србија поштује и чува универзалне вредности, национално достојанство и међународно право. Чврсто опредељени за војну неутралност, желимо да градимо добре и узајамно корисне односе са свим државама света засноване на међусобном уважавању – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да се Србија не узда у чланство у војним савезима, већ искључиво у себе и сопствене снаге те нагласио да је јединство државе, војске и народа у духу слободе, правде и истине било и биће главни фактор унутрашње стабилности, одвраћања и одбране Србије и српског народа од сваког вида егзистенцијалних напада и претњи.

- Одувек је наша држава у историјски одсудним моментима имала највише поверења у знање, способности и морал својих официра, али и у спремност, упорност и патриотски дух грађана Србије. Због тога, с једнаком пажњом сви одговорни људи у систему одбране треба да приступају војном образовању и развоју способности за одвраћање у складу с концептом тоталне одбране. Одбрана Србије заједнички је задатак свих нас, а слобода отаџбине услов за сваки вид напретка и благостања. Слободни можемо све, без слободе нисмо ништа. Али, слобода има и своју цену која се плаћа сталном спремношћу да се она брани. Слобода подразумева постојање људи спремних, способних, обучених и вољних да се за њу боре и победе. Она, такође, захтева знање како се у борби за слободу побеђује непријатељ и чувају животи војника и цивила – рекао је министар одбране и нагласио да су управо ти људи – припадници Војске Србије и да се најбољи међу њима усавршавају у Школи националне одбране, која поносно носи име најстаријег међу српским војводама.

Министар Гашић поручио је свим полазницима да им не може гарантовати да стечена знања никада неће применити у пракси, узевши у обзир догађаје на глобалном нивоу.
- Нажалост, сведоци смо догађаја који нам указују да се на глобалном нивоу дешавају велике геополитичке промене које утичу на све нас. Данас је и Европа у стању неизвесности, што је било незамисливо у претходним деценијама. Сведоци смо јавних порука њеним становницима у којима се наговештавају дугогодишње кризе и ратови. Многе државе повећавају војне буџете и обнављају људске и технолошке способности за вођење дуготрајних сукоба високог интензитета. Ово указује да свет, нажалост, иде путем заоштравања односа – рекао је министар Гашић те додао да је због тога питање одбране и безбедности Србије први услов њеног опстанка и да ћемо уз помоћ председника Републике Александра Вучића и Владе Републике Србије наставити да улажемо у нашу војску – људство, наоружање, опрему и обуку, јер је то залог укупног развоја и очувања спољне и унутрашње безбедности Србије, као и заштите српског народа.

Данашња свечаност је, према речима министра одбране, уприличена у част великог успеха свих полазника те нагласио да Србија високо цени вредне и мотивисане људе који улажу у своје знање и образовање да би својој отаџбини служили боље и марљивије.

- Усавршавањем у Школи националне одбране направили сте значајан корак у својим каријерама, али још значајнији за јачање система одбране Србије. На дужностима које ћете ускоро преузети примените најсавременија и најбоља знања стечена током школовања. Останите у сталном контакту с војним наукама, обнављајте своја знања, мислите креативно, унапређујте рад и стање у командама и јединицама које ће вам бити поверене. Живимо у доба брзих промена, које треба разумети и на које морамо одговорити да бисмо гарантовали одбрамбену способност наше отаџбине. Желим вам да ту одговорност носите достојно и успешно – поручио је министар Гашић и честитао свим полазницима успешан завршетак усавршавања.

Најуспешнији у 67. класи Генералштабног усавршавања потпуковник Александар Павић обратио се у име полазника и том приликом рекао да ту генерацију официра карактеришу висока мотивисаност, знање, војна вештина и стратешко промишљање, које је одлика врхунских професионалаца.

- Мир није одсуство рата, већ врлина која се мора неговати. Управо из тог разлога, професори Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, негујући традиције наших предака и ратних искустава која су обликовала државност Србије, увек су током предавања наглашавали стратешко промишљање као основу за остварење националних интереса. Војна вештина, знање и одлучност генералштабних официра који стоје испред вас представљају гарант очувања мира и просперитета Србије. Држава може да буде стабилна само уколико има јаку, добро опремљену и обучену војску, а Војска Србије је сигурно једна таква институција – рекао је потпуковник Павић.

Заступник начелника Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Зоран Јекић честитао је полазницима 13. класе Високих студија безбедности и одбране и официрима 67. класе Генералштабног усавршавања успешан завршетак школовања.

- Завршетком усавршавања направили сте још један корак у развоју својих каријера. Искрено се надам да ће знања која сте стекли током усавршавања, у вашем будућем раду, дати допринос развоју система одбране – поручио је пуковник Јекић.

Министар Гашић уручио је данас реплике српских средњовековних мачева припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су у 2022. и 2023. години завршили Високе студије безбедности и одбране у иностранству, док је генерал Мојсиловић уручио официрске сабље припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су у претходне две године у иностранству завршили Генералштабно усавршавање.

Један од полазника 13. класе Високих студија безбедности и одбране је Горан Селак из Министарства правде Републике Српске. Како је истакао, част му је што је стекао шестомесечно животно искуство и каријерно усавршавање и образовање у Школи националне одбране у Београду.

- Стекли смо богато искуство. Видели смо да је Република Србија снажно напредовала, да има веома квалитетан и стручан кадар. Обишли смо институције у Србији и у иностранству и тамо разменили мишљења и искуства. Када се вратим у Републику Српску, настојаћу да пренесем стечено искуство и да служим свом народу и Републици Српској – рекао је Селак.

Полазник 67. класе Генералштабног усавршавања потпуковник Момчило Младеновић истиче да је реч о највишем виду школовања Војске Србије и круни војне каријере сваког официра.

- Тежак је пут да се до ове тачке дође. Уложени су огроман труд и напор, потребно је велико знање, као и одговорност, пре свега према Републици Србији – нагласио је потпуковник Младеновић.

Високе студије безбедности и одбране ове године завршило је 19 полазника, од тога девет из органа државне управе и служби Владе Србије, пет из Министарства одбране и Војске Србије и пет полазника из иностраних земаља – Министарства одбране Мађарске, Министарства одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине, као и Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства правде Републике Српске.

Генералштабно усавршавање завршило је 46 официра из земље и иностранства – 41 из Министарства одбране и Војске Србије, тројица припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине, припадник Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, као и припадник Оружаних снага Савезне Републике Немачке.              
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.07.2024
mp4 (439,13 MB)
Обраћање министра Гашића
05.07.2024
mp4 (385,37 MB)
Обраћање потпуковника Павића
05.07.2024
mp4 (415,94 MB)
Обраћање пуковника Јекића
05.07.2024
mp4 (117,47 MB)
Изјава Горана Селака
05.07.2024
mp4 (45,16 MB)
Изјава потпуковника Младеновића
05.07.2024
mp4 (162,02 MB)
Свечаност