Министарство одбране Републике Србије
 
04.07.2024.

Одржан Дан високих званица на опитној здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Ватрени удар 2024“



Дан високих званица на опитној здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Ватрени удар 2024“, којем су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас у Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.

Према речима председника Србије, данашња вежба била је посвећена беспилотним летелицама и вези коју остварују са другим системима. Он је вежбу оценио „врло добро“ и рекао да је изузетно поносан на све што је данас приказано те додао да је доста тога први пут изведено.

- Данас смо први пут могли да видимо дејствовање дронова „комарац 2“ и „SM-1“, затим доношење муниције „малог Милоша“. Видели смо изузетне поготке из система „ПАСАРС“ и „Корнет“, невероватном прецизношћу су погодили непријатељске тенкове. Видели сте дејство авиона „Орао“, затим хеликоптера, изузетни су били снајперисти, специјалци. Честитам свима који су учествовали у овој вежби – рекао је председник Србије и додао да ће ипак још много тога морати да се ради, да се прави, да се купује, нагласивши да очекује да до септембра имамо првих 1.000 „комараца“ наше производње.

Председник Вучић захвалио је и пријатељима из Мађарске, који су присуствовали данашњој вежби и додао да Србија има све ближу сарадњу са Мађарском. Он је изразио уверење да ће сарадња две војске бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве алијансе.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да вежбе, посебно нама као војно неутралној земљи, служе да се усаврши доктрина и увежба војска. Он је, говорећи о данашњој вежби, истакао да је поносан на домете домаће одбрамбене индустрије, која може да држи технолошки корак са најразвијенијим земљама.

- Наша неутрална позиција нам омогућава да можемо самостално да развијамо принципе борбених дејстава, доктрину и наоружање. Доста добро напредујемо у усвајању нових генерација наоружања и поступака и начина извођења борбених дејстава. Данас смо могли да видимо неколико типова лутајуће муниције, међу којима је дрон „SM-1“ који може да има више мисија. То је новина која се дешава у нашој војсци и њиме су руковали припадници артиљеријске бригаде. Видели смо и дрон „осицу” која је летела, гађала и погодила, а видели смо и 10 лансираних дронова „комарац“ који су погодили. Видели сте доста тога, јер када развијате оружје, развијате и противоружје, а ми све то имамо – рекао је помоћник министра Милорадовић.

Тема данашње вежбе била је употреба беспилотних ваздухоплова у извиђању и ватреној подршци јединицама у условима савремених борбених дејстава.

На вежби „Ватрени удар 2024“ учествовале су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и припадници Војнотехничког института.

Општи циљ вежбе био је унапређење способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту те провера функционалности организације и јединица Војске Србије.

Вежба је почела дејством борбених беспилотних летелица и дронова самоубица непријатеља по елементима борбеног распореда наших снага. За успешно неутралисање непријатељских беспилотних летелица ангажовани су вод артиљеријско-ракетног система за противваздухопловна дејства „ПАНЦИР С1“ и вод артиљеријско-ракетног система „ПАСАРС“ ојачан ракетним одељењем „СТРЕЛА 2М” и одељењем „МТУ-4“ на возилу Застава НТВ.

Затим је непријатељ с циљем да наруши систем одбране наших снага и створи услове за несметано наступање ангажовао рој дронова самоубица, који су неутралисали водови артиљеријско-ракетних система „ПАНЦИР С1“ и „ПАСАРС“.

С циљем прикупљања података о распореду непријатеља извршено је извиђање из ваздушног простора даљински пилотираним ваздухопловом CH-95 и ангажовањем беспилотног ваздухоплова „врабац“. Након уочавања диверзантске групе, која је употребљавала дронове за осматрање наших снага, ради њиховог неутралисања ангажовани су тимови 72. бригаде за специјалне операције.

Непријатељ је наставио са употребом беспилотних летелица за осматрање наших снага из ваздушног простора. За откривање и заштиту од беспилотних летелица и дронова непријатеља употребљени су комплет за електронска дејства „кобац“ и преносни радио-ометачи „антидрон пушке“ помоћу којих су беспилотне летелице и дронови непријатеља приморани да покрену сопствене сигурносне механизме: враћање ваздухоплова на почетну тачку, приземљење или лебдење у једној тачки.

Како би прикупили податке о кретању непријатеља, ангажовани су беспосадни ваздухоплов „врабац“ и извиђачки дронови. Прикупљени подаци са свих задејствованих сензора извиђачких органа достављени су командиру у борбеном оклопном возилу БОВ КИВ, а одатле на командно место тактичке групе.

Истовремено, за извиђање са земље коришћени су „комплет мултисензорски извиђачки преносни КМИ-1“ и „комплет мултисензорски извиђачки на модификованом возилу хамер КМИ-2“, као и даљински управљива беспосадна платформа „мали Милош“, помоћу којих је вишеструко увећана ситуациона свесност, ефикасност и брзина командовања.

У наставку вежбе, уочен је покрет непријатеља, на који је успешно дејствовано дроновима самоубицама „комарац“, као и из оклопних борбених возила БРДМ-2МС и „хамер“, а по непријатељу су дејствовале и платформе „мали Милош“ и снајперски парови.

У току извиђања, откривени су положаји оклопних јединица непријатеља на које је дејствовано дроновима самоубицама „комарац“, противоклопним ракетним системима „Корнет“, као и из платформе „мали Милош“. С циљем спречавања наступања непријатеља, дејствовала је артиљеријска и артиљеријско-ракетна група из самоходних топ-хаубица 155 мм „Нора-Б52“, самоходних хаубица 122 мм М21 „Гвоздика“, вишецевних лансера ракета „огањ“ М-17 и „огањ“ М-18 и минобацача 120мм, док је навођење ватре вршено помоћу даљински пилотираних ваздухоплова CH-95 и дронова „врабац“ и „ИВД-23“.

Ради изолације бојишта, наношења што већих губитака непријатељу и спречавања увођења у борбу оклопно-механизованих јединица ангажовани су авиони „Орао“, док су непосредну ваздухопловну ватрену подршку снага у одбрани извршили борбени хеликоптери „Ми-35“ и „Гама“.

Према сценарију вежбе, с циљем ватрене припреме противнапада, уследило је дејство дроновима самоубицама „комарац“, „SM-1“ и „осица“, дроновима бомбардерима „БД-20“ и „врабац“, као и дејство борбених оклопних возила БРДМ-2МС, „хамера“, БТР-80, „Лазара-3“ и MRAP.

Како би експлоатисали постигнути успех и коначно неутралисали непријатеља, у борбу се уводе снаге из резерве. Противнапад су извели извиђачки вод на борбеним возилима БРДМ-2МС и тенковски вод ојачан једним механизованим одељењем, као и стрељачки вод на борбеним возилима „Лазар-3“, уз помоћ вода за подршку пешадијске чете и механизованог вода.

Након извршења противнапада, због високог интензитета борбених дејстава била је неопходна хитна попуна убојним средствима дела јединица, која је извршена ангажовањем транспортног авиона Ан-26 Ратног ваздухопловства и ПВО и беспосадних платформи.

Посматрачи вежбе имали су прилику да виде и ангажовање дронова за радиолошко детектовање контаминираног земљишта, за извиђање саобраћајне несреће и пожара у рејону операције, као и гашење пожара помоћу хеликоптера „Ми-17“.

Међу средствима која су учествовала у вежби су тенкови тенк М-84 АС1/2, БВП М80АБ1/2, оклопна борбена возила „Лазар-3”, „Милош“ 4x4 и „хамер“, MRAP, БРДМ-2МС, БОВ КИВ са ДУБС, противваздухопловни системи „ПАСАРС“ и „ПАНЦИР С1“, лансери ракета „огањ“ М-17 „огањ“ М-18, самоходна топ хаубица 155 мм „Нора-Б52”, модернизована самоходна хаубица 122 мм „Гвоздика”, противоклопни систем „Корнет“ и модернизовани осматрачко-аквизицијски радар „Жирафа“.

На вежби су били ангажовани авиони „Орао“, транспортни авион Ан-26, хеликоптери „Ми-35М“, „Гама”, „Ми-17“, као и даљински пилотирани ваздухоплов CH-95.

Такође, учествовали су и беспилотни ваздухоплови и дронови „врабац”, „комарац“, „осица“, „SM-1“, „БД 20“, као и системи за заштиту и ометање беспилотних ваздухоплова.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.07.2024
mp4 (305,14 MB)
Изјава председника Вучића
04.07.2024
mp4 (515,81 MB)
Изјава помоћника министра за материјалне ресурсе Милорадовића
04.07.2024
mp4 (319,64 MB)
„Ватрени удар 2024“