Министарство одбране Републике Србије
 
02.07.2024.

Здружена тактичка вежба „Ватрени удар 2024“



На полигону „Пасуљанске ливаде“ у току је реализација активне фазе опитне здружене тактичке вежбе „Ватрени удар 2024“, на којој се увежбава извођење борбених дејстава уз употребу беспилотних ваздухоплова за извиђање и ватрену подршку.

Општи циљ вежбе је унапређење способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту, те провера функционалности организације и јединица Војске Србије.

На вежби учествују јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и стручњаци из Војнотехничког института. Ангажовано је око 1500 припадника Војске Србије и више од 300 борбених средстава, укључујући и она која се налазе у процесу модернизације, развоја и испитивања за потребе Војске Србије.

На основу резултата и запажања са двонедељне вежбе биће утврђена доктринарна ограничења и потребе за развојем нових тактичких начела, провериће се могућности за заштиту и одбрану од напада из ваздушног простора и једновремено ангажовање различитих беспилотних ваздухоплова и идентификовати потребе за развојем нових софтверских и хардверских решења.
photoФОТОГАЛЕРИЈА