Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2024.

Откривен споменик потпоручнику Леовцу у Пљевљима



Споменик хероју са Кошара потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу откривен је данас у Пљевљима.

Откривању споменика присуствовали су председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Небојша Родић, који су потом положили венце крај споменика.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић, а у њеном саставу били су начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и заменик командира карауле Кошаре и саборац потпоручник Саша Радојевић.

Откривању споменика и полагању венаца присуствовали су чланови породице Леовац, пријатељи, грађани, саборци, представници Културног центра „Предраг Пеђа Леовац“ и Општине Пљевља.

Епископ милешевски Атанасије уручио је породици Леовац Орден Белог анђела Српске православне цркве.

Потпоручник Војске Југославије Предраг (Мила) Леовац рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима у Црној Гори. Завршио је Војну академију Копнене војске, смер пешадија. Током борбених дејстава на Косову и Метохији налазио се на дужности командира вода у 53. граничном батаљону. Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Ове године, на обележавању 25 година од погибије потпоручника Леовца, његовој породици уручена је Златна плакета Министарства одбране Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА