Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2024.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију



Војна свечаност поводом испраћаја новог контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Либану одржана је данас у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу.

У саставу контингента, који ће наредних шест месеци бити део Привремених снага Уједињених нација у Либану, су пешадијска чета из Треће бригаде копнене војске, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.

Они ће у зони операције извршавати одговорне задатке на очувању мира и тиме наставити дугу традицију учешћа наше војске у мировним операцијама Уједињених нација, започету пре 68 година баш на Блиском истоку.

На данашњој свечаности, командиру пешадијске чете мајору Игору Савићу државну заставу је уручио начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић, изражавајући притом уверење да ће и овај контингент савесно и одговорно извршавати додељене задатке у мисији и на тај начин достојно представљати нашу земљу и војску у међународном окружењу.

Испраћају су присуствовали и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, командант Треће бригаде копнене војске пуковник Владан Милосављевић, представници јединица Војске Србије, те родбина и пријатељи војника и старешина који одлазе у мировну операцију.

Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мировној операцији 21. децембра 2010. године. Осим пешадијске чете, која задатке извршава у саставу шпанског батаљона, штабних и специјалистичких официра, Војска Србије у овој мисији ангажује и вод за заштиту снага у оквиру италијанског контингента.
photoФОТОГАЛЕРИЈА