Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2024.

Делегација Министарства одбране на Годишњој прегледној конференцији о безбедности



Делегација Министарства одбране, коју је предводио вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, учествовала је на Годишњој прегледној конференцији о безбедности (ASRC) у Бечу, посвећеној актуелним безбедносним изазовима у зони одговорности OEBS.

Делегације држава учесница разговарале су о одржању и јачању механизама OEBS за координиран одговор на савремене ризике безбедности и превентивно заједничко деловање у циљу очувања мира и стабилности.

Делегација Министарства одбране нагласила је значај OEBS као важне међународне платформе за дијалог и указала на колективну одговорност свих чланица за обезбеђење дугорочног мира и очувања способности да се ефикасно одговори на савремене изазове безбедности.

Као војно неутрална земља, посвећена темељним принципима Хелсиншког завршног акта и Повеље Уједињених нација, Србија наглашава потребу поштовања одредби међународног права, суверенитета и територијалног интегритета свих држава, али и упозорава на опасност од прављења преседана који подривају темеље међународних односа и глобалну динамику чине непредвидивом.

Подсећајући на све ефикасне механизме за јачање поверења и очување мира које је OEBS изградила током готово 50 година постојања, позвала је све земље чланице да спрече даљу поларизацију, а климу међусобног оптуживања замене продуктивним дијалогом за изналажење ефикасних решења за изазове безбедности са којима се суочавамо.
photoФОТОГАЛЕРИЈА