Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2024.

Министар Гашић присуствовао откривању споменика хероини Милунки Савић



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас откривању и освећењу споменика хероини Милунки Савић, у београдској Општини Вождовац, заједно са председником Владе Милошем Вучевићем и министром културе Николом Селаковићем.

Након освећења споменика, премијер Вучевић венац је положио у пратњи министара Гашића и Селаковића.

Обраћајући се присутнима, премијер Вучевић истакао је да је Први светски рат представљао време страшног суда, голготе, али и васкрса српског народа.

- У вртлогу сурове борбе, поред мушкараца на бојно поље смело су ступиле неустрашиве Српкиње. Њихова храброст, пожртвовање и несебичност оставили су дубок траг у војној историји. Док су њихови мужеви, браћа и очеви били у рововима, наше жене су преузеле на себе терет одржавања породице и целог друштва. Постале су стожер породице, села и нације. Њихова снага и одлучност су биле видљиве у свим сферама живота – у импровизованим болницама, али и на бојним пољима. Неуморно су неговале рањене и болесне пружајући им утеху и наду у оздрављењу – истакао је премијер Вучевић.

Он је подсетио да су бројне Српкиње исписале нове странице историје, а једна од њих била је и Милунка Савић.

- Захвално српство данас се сећа ове неустрашиве ратнице. Престони град Београд постављањем овог споменика враћа мали део дуга жртви и херојству Милунке Савић – рекао је председник Владе и нагласио да ће њен ратни подвиг служити будућим поколењима као пример јунаштва, пожртвовања и љубави према слободи и народу.

Споменик су освештали епископ хвостански Алексеј и свештенство Српске православне цркве. Церемонији су присуствовали припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, локалне самоуправе, представници борачких удружења, као и потомци Милунке Савић.

Споменик је дело два вајара, Зорана Ивановића и Јелене Атанасковић, чиме су Милунку Савић трајно сачували од заборава.

Српска хероина Милунка Савић борила се у балканским и Првом светском рату и била четири пута рањавана у борбама за слободу отаџбине. Постала је најодликованија жена Великог рата. Милунка Савић носилац је седам одликовања, међу којима су војничка златна Карађорђева звезда са мачевима, Златна медаља за храброст „Милош Обилић“ и Орден Легије части.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.06.2024
mp4 (98,11 MB)
Обраћање премијера Вучевића
27.06.2024
mp4 (149,19 MB)
Откривање споменика