Министарство одбране Републике Србије
 
26.06.2024.

Министар одбране обишао 72. бригаду за специјалне операције



Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас 72. бригаду за специјалне операције у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Том приликом, командант јединице бригадни генерал др Мирослав Талијан представио је министру Гашићу намену и задатке јединице, као и њен историјат.

Истичући велику част и задовољство што је данас имао прилику да обиђе припаднике 72. бригаде и разговара са њима, министар одбране рекао је да је та јединица једна од најбољих у нашој земљи.

- Република Србија и њени грађани могу бити спокојни, јер о њиховој безбедности и сигурности брине 72. бригада за специјалне операције, чији су припадници спремни да бране своју земљу у сваком тренутку. Стога је попуна ове бригаде кадром један од наших приоритета. Млади, одважни, храбри, заинтересовани за рад у елитним, специјалним јединицама, сви који желе да докажу одговорност и патриотизам треба да се пријаве на конкурс који је у току и да тестирају себе и своје могућности, како би стали у строј одабраних – рекао је министар Гашић.

С обзиром на то да се припадници 72. бригаде за специјалне операције баве изузетно одговорним и захтевним послом, министар одбране нагласио је да ће се у наредном периоду радити на даљем опремању јединице и стварању још бољих услова за рад.

- Управо због тога, Министарство одбране и Војска Србије обезбедиће све што је потребно, јер су припадници ове бригаде увек спремни да одговоре на све задатке који се пред њих поставе, да чувају свој народ, своју отаџбину и буду тамо где је најпотребније – поручио је министар Гашић.

Командант 72. бригаде генерал Талијан поклонио је министру Гашићу Плакету јединице, у знак сећања на данашњу посету.

Током данашњег обиласка, приказан је део способности припадника 72. бригаде за специјалне операције, тактичко-технички збор дела наоружања, опреме и моторних возила, гађање у стрељани, демонстрација борилачких вештина, дејство против терориста у урбаној и руралној средини, као и вежбе с минско-експлозивним средствима.

Министар Гашић обишао је богослужбени простор, Спомен-собу 72. бригаде за специјалне операције и уписао се у Спомен-књигу.

Данашњем обиласку присуствовали су начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба генерал-мајор Тиосав Јанковић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Кабинета начелника Генералштаба пуковник Слађан Христов.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.06.2024
mp4 (285,93 MB)
Обилазак