Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2024.

Национална командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2024“



У организацији Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије, у Центру за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу реализована је национална командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2024“.

Тема вежбе је одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, а општи циљ — унапређење капацитета система одбране и националног центра за превенцију ризика у информационо-комуникационим системима за одбрану од високотехнолошких напада и јачање сарадње с релевантним субјектима из државног и приватног сектора.

На петодневној вежби су осим припадника Војске Србије учествовали и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице који обављају послове у области информационе безбедности. 

Они су, у складу са сценариом вежбе, у затвореној рачунарској мрежи увежбавали офанзивна и дефанзивна дејства у сајбер простору у саставу тимова за одговор на безбедносне инциденте, упоређујући, притом, различите праксе и процедуре и тестирајући ефикасност сарадње.

Завршним активностима на вежби присуствовали су вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић и начелник Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба бригадни генерал Миле Витезовић. 

Реализацијом ове и сличних вежбовних активности, које Војска Србија организује сваке године, унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности и размењују искуства из ове области.
photoФОТОГАЛЕРИЈА