Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2024.

Министар Гашић на полагању заклетве војника генерације „јун 2024“



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2024“, у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“.

Министар одбране, честитајући положену заклетву војницима, рекао је да је поносан што има прилику да стане пред најмлађи строј наше војске у свечаном часу полагања војничке заклетве.

- Војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и узвишено значење. Полагањем заклетве војник се отаџбини заклиње чашћу – залаже своју реч као јемство војничке и људске врлине. Онај који је спреман да брани слободу и независност Србије, као темељне вредности нашег друштва, заслужује посебно поштовање. Србија је увек водила мирољубиву политику. И данас остајемо верни истим начелима. Доследно промовишемо дијалог, сарадњу, разумевање међу државама и позивамо на поштовање међународног права – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да смо захваљујући патриотизму, пожртвовању и вери у истину и правду, кроз бурну историју сачували земљу, традицију и културу.

- Очување тих вредности дугујемо генерацијама које долазе, следећи и чувајући слободарску идеју која је водила све наше претке. Република Србија изабрала је пут војне неутралности. Србија не жели непријатељства нити сукобе, већ мир и просперитет за цео регион. Једина улога наше војске управо и јесте заштита мира као основног предуслова развоја наше лепе земље. Нећемо бити део војничких савеза и о својој одбрани и безбедности бринућемо сами. Таква одлука проистиче из тежње да суверено доносимо све државне одлуке искључиво у складу са интересима нашег народа – нагласио је министар одбране и додао да „због тога градимо снажну војску, опремамо је, увећавамо, бринемо о унапређењу статуса и стандарда наших припадника“.

Обраћајући се родитељима војника, министар Гашић рекао је да треба да буду поносни, јер су подигли и васпитали младе људе у духу наше традиције и усадили осећај одговорности према своме роду и својој земљи.

Војницима генерације „јун 2024“ министар одбране поручио је да постају део Војске Србије, институције којој грађани наше земље највише верују.

- Својим радом, залагањем и дисциплином бићете у прилици да том поверењу и допринесете. Сваким наредним даном обуке сазреваћете и као људи и као војници. Постаћете снажан и јединствен колектив, осетићете снагу заједништва и пријатељства које ће вас везивати целог живота. Неће вам увек бити лако. Биће и зноја и напора, али кроз те изазове схватићете да у животу можете, уз труд и рад, постићи све што пожелите. Сигуран сам да међу вама има оних који ће се, након одслужења војног рока, одлучити за професионалну војничку каријеру. У томе вас охрабрујем, јер знам да је служба у Војсци Србије не само часна, већ и мудра животна одлука – истакао је министар Гашић и нагласио да где год их животни путеви буду носили, данашњи завет треба да остане у њиховом уму и у срцима.

Полагању заклетве присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, заменик команданта Команде за обуку пуковник Небојша Цветковић, представници округа и локалне самоуправе, Српске православне цркве, бројна родбина и пријатељи војника. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

Један од војника на добровољном служењу војног рока, који је данас положио заклетву, је Новосађанин Никола Перковић који није крио задовољство након досадашњег искуства проведеног у касарни.

- Моји утисци су за сада одлични. Желео бих да радим у Речној флотили у Новом Саду, јер сам одатле родом. Свако ко мисли да му треба мало дисциплине требало би да дође да служи војни рок – рекао је Перковић.

Јована Маликовић из Фекетића нагласила је да је војнички позив – прави позив за њу.

- Учена сам правим вредностима и љубави према отаџбини и у неком тренутку сам осетила да је ово прави позив за мене. Одлучила сам да дођем и нисам се покајала. Имам велика очекивања и до сада су испуњена. Занимљиво је, све ово је нешто ново за нас, али смо се навикли – рекла је Маликовић и позвала све младе који воле своју земљу и жељни су новог искуства да дођу на добровољно служење војног рока.

Поруку са данашње заклетве послао је и Андреј Сретовић, који сматра да је добровољно служење војног рока пут којим се померају сопствене границе.

- Желео сам да померим неке своје границе и да видим колико далеко могу да стигнем и постанем бољи човек. Увек треба да тежимо ка томе да постанемо бољи људи и да се побољшамо у сваком смислу. Такође, морамо бринути о нашем народу колико год можемо, јер нико други то неће урадити, ако ми млади нећемо – рекао је Сретовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.06.2024
mp4 (298,56 MB)
Обраћање министра Гашића
21.06.2024
mp4 (110,07 MB)
Изјаве војника
21.06.2024
mp4 (176,69 MB)
Полагање заклетве војника генерације „јун 2024“