Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2024.

Одржане одвојене билатералне консултације у области одбране са Аустријом и Мађарском



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, реализовала је данас одвојене билатералне консултације у области одбране са представницима Савезног министарства одбране Републике Аустрије и Министарства одбране Мађарске.

Аустријску делегацију предводио је генерални секретар и директор Дирекције за безбедносну политику др Арнолд Камел, док је мађарску предводио заменик државног секретара за политику одбране Ласло Хајник.

Током разговора са аустријском делегацијом, обе стране изразиле су спремност за даље унапређење сарадње у области одбране. Размењена су мишљења о безбедносној ситуацији у региону и истакнут значај Грац/Кремс формата, као перспективне платформе за сарадњу министарстава одбране и оружаних снага региона, која промовише позитиван дијалог као основни механизам за превазилажење разлика у ставовима и перцепцији безбедносних ризика.

Приликом сусрета са мађарском делегацијом, констатовано је да је сарадња у области одбране у континуираном успону и да прати свеукупне односе две земље. Обе стране сагласиле су се да је у веома изазовним временима за европску и глобалну безбедност сарадња Србије и Мађарске од изузетног значаја за очување мира и стабилности у региону.

По завршетку консултација, реализован је заједнички панел „Европска унија на прекретници – ширење граница или повлачење унутра као одговор на безбедносне изазове“. Том приликом, в.д. помоћника министра Бандић, др Камел и Хајник изнели су погледе из угла својих земаља на постизборни период у Европској унији и приоритете током мађарског председавања Европском унијом и Централноевропском одбрамбеном сарадњом.

Такође, дискутовано је о безбедности у региону Западног Балкана, постављању војно неутралних земаља у односу на актуелне изазове и ризике, као и о тренутном стању и будућности заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

На наведеном панелу учествовали су представници Сектора за политику одбране Министарства одбране, Института за стратегијска истраживања и Школе националне одбране Универзитета одбране, као и представници Института за међународну политику и привреду и Института за европске студије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА