Министарство одбране Републике Србије
 
19.06.2024.

Састанак с командантом Здружене оперативне команде војске Италије



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је у посету команданта Здружене оперативне команде Оружаних снага Италије генерал-потпуковника Франческа Паола Фиљуола.

Са гостом из Италије, који је као командант Здружене оперативне команде одговоран за планирање, координацију и руковођење војним операцијама италијанских оружаних снага, разговарао је о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и оперативним аспектима војно-војне сарадње.

Генерал Мојсиловић је оценио да се актуелни оружани конфликти у Европи и на Блиском истоку негативно одражавају и на стање безбедности у региону, које је и поред тога релативно стабилно. Као највећу претњу по безбедност истакао је једностране потезе привремених институција самоуправе у Приштини и репресију тзв. специјалних полицијских снага над Србима у Покрајини, додајући да извесни изазов представља и илегални прилив миграната.

Анализирајући ситуацију на Косову и Метохији, указао је да се Војска Србије доследно придржава Војно-техничког споразума и да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Кфор препознаје као једину легитимну оружану формацију у Покрајини, која може да заштити српско становништво и наше национално, верско и културно-историјско наслеђе на простору Косова и Метохије.

У том смислу је изразио очекивање да ће међународне снаге безбедности у Покрајини, у којима значајну улогу има контингент италијанских оружаних снага, потпуно и непристрасно спроводити свој мандат и реаговати на сваки покушај угрожавања безбедности грађана.
photoФОТОГАЛЕРИЈА