Министарство одбране Републике Србије
 
19.06.2024.

Министар Гашић отворио 3. CISM Светско војно првенство у баскету 3x3



Министар одбране Братислав Гашић отворио је данас 3. CISM Светско војно првенство у баскету 3x3 у Новом Саду.

Отварајући такмичење, министар Гашић истакао је да се у војном спорту огледа витештво и пријатељство и том приликом поздравио учеснике из иностранства са жељом да из наше земље понесу само најлепше успомене.

- Србија је одувек била земља отвореног срца и раширених руку за све који долазе у миру и доброј вољи. Наше природне лепоте, историјско наслеђе, култура, дух гостопримства, бројне спортске манифестације и фестивали сваке године доводе милионе посетилаца из свих крајева света. Организацију Светског војног првенства у баскету 3x3 доживљавамо као знак поверења које Министарство одбране Србије ужива код Међународног савета за војне спортове, али и као признање нашој земљи и народу – рекао је министар Гашић.

Обраћајући се учесницима такмичења, он је подсетио да је управо Нови Сад дом вишеструких светских шампиона у баскету 3x3.

- Сигуран сам да ће ова чињеница додатно мотивисати све екипе да пруже најбоље од себе. И за спорт и за војску одувек су били важни и морал и физичка спремност. Снага, вештина и издржљивост јесу квалитети који треба да красе сваког војника исто као и сваког спортисту. С друге стране, посвећеност, одлучност, жеља за победом, колективни дух и морална чврстина вреде на спортским теренима једнако као и на бојном пољу – нагласио је министар одбране.

Министар Гашић рекао је да је идеја Међународног савета за војне спортове да међу припадницима оружаних снага разних земаља шири разумевање, сарадњу и пријатељство путем спортских такмичења.

- То је идеја коју подржавамо и коју потврђујемо својим учешћем на бројним војним спортским манифестацијама. Драги такмичари, имате част да се на спортском терену борите за знамења ваших држава и ваших војски. Чините то поштујући своје противнике, пожртвовано, храбро и витешки. Нека вас прати спортска срећа и нека најбољи победи - рекао је министар Гашић и званично отворио такмичење.

Том приликом, члан Борда Директора CISM генерал-мајор Олег Ботсман из Оружаних снага Руске Федерације уручио је министру одбране одликовање „Grand officer“, а одликовање „Grand Knight“ генерал Ботсман уручио је покрајинском секретару за спорт и омладину Данету Басти.

Шеф делегације Србије при CISM пуковник ванр. проф. др Негован Иванковић поздравио је учеснике такмичења и пожелео успех свима у надметању.

- Чврсто верујем да спорт као друштвена делатност има немерљив значај за унапређење и неговање војног етоса и зато ми је посебно драго што ће сви чланови мисија земаља учесница имати прилику да осете атмосферу и буду део овог величанственог спортског догађаја. Ово првенство је јединствена прилика где можете показати свој ниво изврсности уједињени у промоцији вредности Међународног војног савета за спорт, као што су солидарност, поштење и одлучност – рекао је пуковник Иванковић.

Државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ поздравио је све учеснике 3. Светског војног првенства у баскету и пожелео им спортску срећу и успех.

- Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Министарства спорта. Република Србија у претходним годинама са великим успехом организује велика спортска такмичења баш као и ово које се организује у Новом Саду. Сигуран сам да ћете се у наредним данима уверити да је Нови Сад град спорта, да ћете одавде отићи с лепим успоменама, с новим пријатељствима и с много спортског успеха – рекао је Кешељ.

Данашњем отварању спортског такмичења присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

На 3. CISM Светском војном првенству у баскету снаге ће одмерити војне репрезентације 16 мушких и 12 женских тимова из 20 држава чланица Међународног савета за војне спортове CISM. Све утакмице биће одигране данас и сутра у „Малој дворани“ ЈП СПЦ Војводина – СПЕНС, а улаз за све посетиоце биће бесплатан.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.06.2024
mp4 (199,29 MB)
Обраћање министра Гашића
19.06.2024
mp4 (181,21 MB)
Обраћање пуковника Иванковића
19.06.2024
mp4 (34,99 MB)
Обраћање државног секретара Кешеља
19.06.2024
mp4 (130,11 MB)
Отварање 3. CISM Светског војног првенства у баскету 3x3