Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2024.

Састанци министра одбране са акредитованим амбасадорима у Србији 



Министар одбране Братислав Гашић одржао је данас састанке са амбасадорима иностраних земаља акредитованим у Републици Србији, поводом ступања на нову дужност.

Министар Гашић разговарао је на одвојеним састанцима са амбасадорима Народне Демократске Републике Алжир Фатахом Махразом, Републике Грчке Мариом Леванти, Државе Израел Јахелом Виланом, Републике Индије Шубдаршини Трипати, затим амбасадорима Исламске Републике Иран Рашидом Хасаном Пуром Баеијем, Републике Турске Хамијем Аксојем, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Едвардом Фергусоном, као и са шефом НАТО војне канцеларије за везу у Београду бригадним генералом Ђампјером Романом.

Током састанака, министар Гашић саговорницима је нагласио опредељење Србије у погледу војне неутралности, спремност и отвореност за изградњу целокупних партнерских односа са осталим државама, како би допринели одржању мира и стабилности у свету, са акцентом на посвећеност дијалогу и поштовању међународног права, пре свега Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Такође, према речима министра одбране, наша држава заинтересована је за развој и унапређење сарадње са свим земљама, на темељима узајамног поштовања.

Министар одбране рекао је на данашњим састанцима да је улагање у Војску Србије транспарентан процес ради унапређења њених оперативних и функционалних способности, те да је Војска Србије била, јесте и биће фактор стабилности и очувања мира.
photoФОТОГАЛЕРИЈА