Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2024.

Комеморативна академија поводом обележавања 25. годишњице битке на Кошарама



Комеморативна академија поводом обележавања 25. годишњице битке на Кошарама одржана је вечерас у Београду. 
Обележавању годишњице присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба. 

Обраћајући се присутнима, изасланик председника Републике Србије Александра Вучића председник Владе Милош Вучевић истакао је да је историја наше отаџбине препуна примера храбрости људи који су бранили част, огњиште и животе нејаких од напада разних освајача. Он је рекао да се ретко поставља питање шта би се десило да јунаци са Кошара нису учинили херојско дело у одбрани своје земље.

- Да ли бисмо данас имали овакву Србију какву имамо, да ли бисмо имали слободу и колико наших сународника, градова, цркава и манастира би страдало? Само замислите шта би са нама било да није било овог непробојног бедема наших синова на Кошарама – рекао је Вучевић.
Председник Владе нагласио је да је НАТО агресија из 1999. године доказала да је наше друштво у часу смртне опасности способно да окупи све своје снаге за одбрану домовине. 

- И то је тај ген, недокучив и без преседана. Тај ген и даље води овај народ, окупља га онда када мисле да је разједињен, уједињује га онда када силни мисле да су нас поделили и победили тај ген љубави према слободи. НАТО савез је 1999. године започео нелегалну, бруталну и немилосрдну агресију која је урушила међународни јавни поредак. Последице ове једностране акције осећа данас читав свет – рекао је премијер Вучевић и нагласио да су тада млади регрути били у епицентру сукоба, који је захтевао надљудску издржљивост и храброст.

Премијер Вучевић рекао је да су хероји са Кошара положили своје животе ради одбране отаџбине и тиме показали ултимативну љубав према држави и свом роду.

- Прошло је четврт века од овог страшног боја. Како године пролазе њихов подвиг не бледи, већ је све већи и већи, јер захваљујући њима нанет је страшан удар неправди која се тад надвила над овим делом света. Српски војник је читавом свету показао како се бори за слободу. Важно је да сећање на ту ратну годину постане саставни део моралног и духовног система вредности и данашњих и будућих генерација. И то ће бити подстрек за јачање истинских вредности – рекао је председник Владе. 

Том приликом, он је истакао да ће слободна Србија славити најзаслужније за своју слободу и неће дозволити да се потисну најбољи.

- Ми ћемо градити сећања на најбоље од нас који су дали све за Србију. Исказано херојство у одбрани отаџбине данас је симбол националног поноса и темељ идентитета будућих нараштаја. Ваши ратни подвизи преносиће се кроз генерације, служећи као пример чојства и јунаштва код будућих војника – нагласио је председник Владе и додао да Србија враћа свој идентитет, а један од битних његових чинилаца је обавезно служење војног рока, јер „Србин и војник су готово увек били синоними“.

У име бораца са Кошара обратио се пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, ратни командант 53. граничног батаљона приштинског корпуса 3. армије Војске Југославије, који је рекао да је четврт века довољна временска дистанца да се може извршити анализа догађаја који су претходили агресији, као и оних у току и након агресије, с војног, политичког и геостратегијског аспекта.
- Стање на тој граници је увек било стање ни рата ни мира. Битке на Кошарама и Паштрику су симбол одбране од НАТО агресије. До момента потписивања Кумановског споразума ниједан страни војник није крочио на тло Косова и Метохије. Одбраном државне границе омогућили смо услове за преговоре нашем државном руководству и Резолуцију 1244 – рекао је пуковник у пензији Шљиванчанин.

Синди Иванковић, ћерка мајора Војске Југославије Крунослава Иванковића, погинулог на караули Кошаре 14. априла 1999, обратила се у име породица погинулих бораца, славних хероја са Кошара рекавши да себе сматра живим сећањем на свог оца.

- Живот се наставио, тако ни комеморације, ни обележавање годишњица, ни књижевне вечери мени не могу заменити тату, али када чујем да се о њему и свим тим храбрим људима прича мени је пуно срце. За мене је данашњи догађај више од дужности и традиција, то је мој живот. Без осуде и критике имам свој сан о слободи и миру, да мислимо другачије, да усвајамо различита знања и вештине, да то постане наше гориво за очување сећања и традиције – рекла је Иванковић.
Организатор вечерашње комеморативне академије је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Борбе на Кошарама трајале су 67 дана, до 14. јуна 1999, када се Војска Југославије, после Кумановског споразума, повукла с Косова и Метохије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.06.2024
mp4 (554,03 MB)
Обраћање председника Владе Вучевића
14.06.2024
mp4 (521,95 MB)
Обраћање пуковника у пензији Шљиванчанина
14.06.2024
mp4 (371,77 MB)
Обраћање Синди Иванковић
14.06.2024
mp4 (122,14 MB)
Комеморативна академија