Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2024.

Министар Гашић: Сарадња у области одбране са Казахстаном и Азербејџаном веома добра



Министар одбране Братислав Гашић завршио је званичне посете Републици Казахстан и Републици Азербејџан, у којима је боравио на позив министара одбране тих земаља.

Сумирајући резултате и утиске током посета, министар Гашић рекао је да су разговори са високим званичницима били конструктивни и усмерени на унапређење билатералне сарадње у области одбране са тим пријатељским земљама. Он је истакао да Република Србија већ традиционално негује добре односе са Казахстаном и Азербејџаном, пре свега на највишем државном нивоу.

- Одлични односи председника Вучића са председницима Казахстана Токајевим и Азербејџана Алијевим потврђују наше снажно и искрено пријатељство са тим државама. Казахстан и Азербејџан су то више пута показали подржавајући нашу земљу по питању територијалног интегритета и заштите наших националних интереса на међународној сцени, на чему им је Србија изузетно захвална – нагласио је министар Гашић.

Према његовим речима, разговори са министрима у Казахстану и Азербејџану допринеће унапређењу билатералне сарадње и сарадње у области одбрамбене индустрије, што ће утицати и на свеукупне односе и донети дугорочну корист како за Србију, тако и за Казахстан и Азербејџан.

- У Казахстану сам са министром одбране и министром индустрије и грађевине разговарао о могућностима унапређења билатералне сарадње у области одбране, као и о даљем развоју сарадње одбрамбених индустрија наших земаља. Разговори су били конструктивни и верујем да ћемо додатно учврстити наше традиционално добре односе. Током посете Азербејџану, разговарао сам са министром одбране и министром одбрамбене индустрије. Разговори су били усмерени на унапређење сарадње и билатералних односа кроз јачање војно-војне, војноекономске и војнотехничке сарадње и већ имамо велики број активности на којима ћемо заједнички радити у овој години – поручио је министар.

Како је нагласио, војна неутралност Србије је наше дугорочно стратешко опредељење и сарадња са страним партнерима, у које убрајамо Казахстан и Азербејџан, ни на који начин не утичу на наше ставове по том питању.

- Сарадњу ћемо развијати са свим државама које према Србији исказују пријатељство и поштују наше националне интересе, а то ће наша земља увек умети да цени – закључио је министар Гашић.