Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2024.

Тактичка обука извиђачких јединица Војске Србије



У извиђачким јединицама копнене војске у току је реализација летњег циклуса оспособљавања за извршавање задатака на обавештајном обезбеђењу снага у операцијама Војске Србије.

Извиђачи у овој фази, у складу са очекиваним задацима јединица, на полигонима и у вежбовном простору реализују тактичку обуку за извођење дејстава у дубини непријатељевог распореда.

Фокус је на увежбавању тактичких радњи приликом организовања извиђачких патрола, препада и заседа, уз употребу вишенаменских борбених и специјалних возила високе проходности. Увежбава се и руковање беспилотним летелицама и вишенаменским уређајима за осматрање, чијим су увођењем у употребу у великој мери унапређене способности за прикупљање и обраду обавештајних података.

У наставку овог циклуса обучавања, извиђаче очекује теренска обука у различитим окружењима, која, осим тактичких увежбавања за извођење борбених дејстава, обухвата и ватрену обуку, обуку за савладавање водених препрека и оспособљавање за преживљавање и самосталну исхрану у природи у условима отежаног снабдевања јединице.

Обука извиђачких јединица реализује се континуирано током целе године, како би извиђачи у сваком тренутку били спремни за брзо и ефикасно реаговање у ситуацијама у којима се могу наћи приликом извршавања наменских задатака. Тако се на најбољи начин одржава висок ниво психофизичке припремљености и борбене оспособљености за успешно решавање најтежих задатака.
photoФОТОГАЛЕРИЈА