Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2024.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали у Спасовданској литији



Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су вечерас у Спасовданској литији, којом се традиционално обележава слава Београда, Вазнесење Господње – Спасовдан. 
Централним престоничким улицама у молитвеном ходу, уз највеће светиње – свете мошти Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворну икону Пресвете Богородице Знамење, у свечаној славској литији, коју је предводио Његова светост патријарх српски господин Порфирије, корачали су припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде Војске Србије, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, кадети Војне академије и војни свештеници. 

Спасовданска литија започела је окупљањем испред Вазнесењске цркве, настављена улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија, где је патријарх Порфирије читао одломак из светог Јеванђеља, а потом се у Храму Светог Саве беседом обратио окупљенима. 
Вазнесење Господње – Спасовдан узет је као слава Града у част обнове и напретка, након што је деспот Стефан Лазаревић 1403. године Београду дао статус престонице.
photoФОТОГАЛЕРИЈА