Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2024.

Међународна тактичка вежба „Платинасти вук 24“



У организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ се од 10. до 21. јуна одржава међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 24“.
Циљ ове вежбе, за чије планирање се као основ узима Повеља Уједињених нација, је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Учесници вежбе, увежбаваће тактике, технике и процедуре које се примењују приликом ангажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја. Борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су предвиђених вежбовних активности.
Организацијом и активним учешћем Војске Србије на вежбама из серије „Платинасти вук“, које се одржавају од 2014. године, подижу се капацитети и оспособљеност команди и јединица за планирање, организовање и извођење међународних вежби, као и способности јединица ранга вода и чете за ангажовање у мировним операцијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА