Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2024.

Одржана централна манифестација "Један народ, један сабор - Србија и Српска"



Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик присуствовали су данас централном обележавању манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска", на Тргу републике у Београду.

Првом свесрпском сабору присуствовао је министар одбране Братислав Гашић.
 
Обраћајући се присутнима на Тргу републике председник Вучић рекао је да је данас постигнут договор о српском јединству које нико неће моћи да уништи и додао да ће сваки министар у Влади Србије убудуће ићи прво у Бања Луку, а сваки министар у Влади Српске прво у Београд, а да ће наша деца прво ићи на екскурзије да упознају Републику Српску.

- Данас је важан дан из много разлога. Ми Срби неретко немамо свест о историјским и значајним догађајима. Тога се сетимо тек после неколико деценија. А важан је ово дан из много разлога. Данас је постигнут договор о српском јединству које неће трајати један дан, два или три месеца, већ које ће трајати довека – рекао је председник Србије.
 
Он је поручио да нико више никада неће моћи да уништи српско јединство.

- Нико више никада неће моћи да прави кораке уназад у односу на јединство које је данас постигнуто. Пре 10 година постигли смо договор са председником Додиком, макар се разликовали у ставовима, у мишљењима. Макар не мислили да су предлози оног другог увек најбољи, да се Србија и Српска никада не свађају, да никада не чујемо тешку реч једни од других, да нам се никада више не понове блокаде и барикаде на реци Дрини, већ да увек будемо заједно поготово и пре свега у муци и невољи. Данас смо то потврдили нашом декларацијом и то јединство више нико и никада неће моћи да сруши -  рекао је председник Вучић.

Председник Србије истакао је да је данас донета формална одлука о почетку изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама усташких злочина у Јасеновцу и другим логорима.
 
Обраћајући се присутнима он је рекао да ће сада сви предвиђени радови ићи брзо, најбрже и најбоље.
 
- Говорили смо и о изградњи аутопутева, брзо ћемо да пребацимо 10 милиона евра за пут Рача - Бијељина, да за сат и нешто дођемо у други највећи град у Српској. Хоћемо да дођемо брже и у друге градове, да упознају и Крагујевац, Чачак, Бор, Зрењанин и друга места, али и ми да знамо где је Шипово, свако мало место у Републици Српској, да покажемо колико волимо Српску, да виде да нам је стало -рекао је председник Вучић.
 
Том приликом, он је поновио да живимо у тешком времену, али не нашом кривицом, да су неки против нас то започињали пре 25 година криминалном агресијом против наше земље и да зато Србија уме да препозна боље колико су важни слобода и независност земље, где и какав је пут Србије и да нема ништа важније од тога.

 
- Морамо да будемо мудрији него обично. Да покажемо да смо паметни. Гинули смо у 20. веку више од других народа, дајте да покушамо да сачувамо мир и слободу, то је наш најважнији задатак, као и да остваримо националне интересе - рекао је председник Србије и истакао да се једна мала Србија супротставила доношењу резолуције о Сребреници и решила да се бори.

Он је рекао да данас, на заједничкој седници влада Србије и Српске, нису говорили представници српског народа са Косова и Метохије.
 
- А што да говоре кад они имају свог председника који представља Косово и Метохију као део Србије? Није то нека друга територија, не знам где. То је део Србије и биће део Србије увек. И никада не могу да нам га одузму, једино да нађу неке међу нама који ће то да прихвате -  рекао је председник Вучић и додао да 35 година покушавају да сруше српски народ.
 
Председник Вучић је навео да Србија мора да сарађује и са западом и са истоком, додајући да мора да буде и мудра и паметна и да се бави економијом.
 
- Економија је угаони камен наше националне безбедности. Све што имамо данас имамо захваљујући доброј економији у последњих десет година. И фабрике и запослене људе, и то што данас можемо наше националне институције да плаћамо не само овде у Србији, већ и у Црној Гори, и широм региона, и у Северној Македонији, и у Словенији, и у Републици Српској, и у Босни и Херцеговини, свуда и на сваком месту - истакао је председник Вучић и додао да је “потребно  да радимо, да будемо загледани у будућност, да знамо шта нам је циљ и да знамо шта хоћемо да остваримо, али да то радимо на мудар и паметан начин, онако како је о томе мислио велики Милош и многи други српски лидери и српске вође”.

Председник Вучић захвалио је председнику Додику зато што каже да никада Србија није више помагала Републику Српску него што је то данас случај, истичући да је поносан на то и да ће се наставити и никада неће престати.
 
- Али ми смо имали један преломни тренутак. Недавно се догодио. Донели су после свих притисака око Савета Европе и тзв. Косова, после свега што су радили против овог народа иако Приштина никакве обавезе није испунила, и истовремено кренули у доношење резолуције о Сребреници - рекао је председник Србије и навео да нигде  не пише  да је народ геноцидан већ да је то индивидуална одговорност.
 
- Данас имам три питања за њих. Јесте ли, пошто сте изгласали ту резолуцију, велики победници, колико је то земаља у свету било уз вас? А колико земаља у свету није било уз вас? Једна мала Србија вам се супротставила јер је одлучила да се бори, да не да своју слободу, да не да своје српско име. И успели смо у томе - рекао је председник Вучић.
 
Председник Србије је истакао да је на овај свечани дан донео заставу из Уједињених нација да је покаже.
 
- Сањао сам је данима и ноћима, знао колико вреди, знао да ништа лепше и вредније од ове заставе нема, борио се за њу. Ми ћемо јединство да чувамо, много тога конкретног да урадимо, а да никога ни на који начин не угрозимо. Сачуваћемо мир, сачуваћемо српско име и презиме, сачуваћемо и Републику Српску, сачуваћемо и Србију. Биће много тешких дана, али ћемо успети у свему томе - поручио је председник Вучић.
 
Председник Републике Српске Додик, окупљенима на Тргу републике, рекао је да је српски народ, након много поднетих жртава, извојевао победу за идентитет и слободу.

- У дану који је важан, не само за ову генерацију, ми верујемо за многе генерације које долазе, у дану који треба да разумемо да је српски народ савладао препреке у борби за свој идентитет и на своје право на одлуку, кључна српска реч нашег живота и постојања је слобода. За слободу кроз векове Срби су дали много жртава. Срби никада нису оклевали и никада нису били себични, ту слободу су давали и другим народима - рекао је Додик.
 
Свесрпски сабор председник Српске назвао је сабором уједињења и навео да јача Србија значи и понос сваког Србина где год се налази те да је данашњим усвајањем нацрта Декларације предузет први корак ка јаснијем одређењу будућих акција са циљем побољшања ситуације српског народа.
 
- Декларација јасно анализира данашње стање нашег народа и указује на оно што јесте и треба да буде наша акција у будућности. Наша кључна реч данашњице је очувати мир, по сваку цену, али једнако борбено се односити према циљевима, не дозволити да нам други то намећу - истакао је Додик.

Манифестацију је увеличао налет пет авиона МИГ-29 изнад Трга републике.
 
Централну манифестацију на Тргу републике обележио је наступ 50 културно-уметничких друштава и 2.500 играча, а многобројна дешавања поводом свесрпског сабора организована су широм Србије.
 
Након централне свечаности, председници Србије и Српске са ресорним министрима две Владе, обишли су и изложбену поставку Народног музеја.
 
Први свесрпски сабор завршава се ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2024
mp4 (548,15 MB)
Обраћање председника Вучића
08.06.2024
mp4 (497,13 MB)
Обраћање Милорада Додика
08.06.2024
mp4 (205,01 MB)
Свечаност