Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2024.

Одржана заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске



У оквиру манифестације "Један народ, један Сабор - Србија и Српска" одржана је заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, у Палати Србија, којој су присуствовали председници Александар Вучић и Милорад Додик и Његова светост Патријарх српски господин Порфирије.
 
Седници двеју влада присуствовао је министар одбране Братислав Гашић.

На заједничкој седници влада Србије и Српске усвојена је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
 
Председник Србије Вучић истакао је да Србија и Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, без обзира на различита мишљења.

- Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољима, понекад не у најбољим односима - да никада не смеју да трпе због тога наши односи - истакао је председник Вучић.
 
Он је нагласио да се у декларацији, која је данас усвојена, говори о Косову и Метохији, поштовању резолуције 1244, али се јасно говори и о дијалогу као суштинском решавању дијалога нас и Албанаца и поштовању споразума.
 
- Уважили смо захтеве Републике Српске, јер је то наша обавеза, постоје тачке у којима ја нисам био сасвим упућен, али сам прихватио заједно са Аном  и Милошем  и другим члановима Владе, јер нисмо ми ти који ће људима из Републике Српске говорити да боље разумемо њихове проблеме -  рекао је председник Вучић.
 
Он је на заједничкој седници рекао да су тешки дани пред нама пре свега због дешавања у Европи и свету.
 
- Ако погледате Европу и САД они не могу да дозволе да Русија победи, а Русија да изгуби рат. И то нас води у светску катастрофу. Зато је наш витални интерес очување мира. Нападани смо, прогањани, у Првом светском рату изгубили смо много становника, у Другом исто. У антифашистичким покретима у бившој Југославији били су углавном Срби - рекао је председник Вучић и додао “да чувајући мир градимо будућност“.
 
Он је истакао да ће се градити меморијални центри у Доњој Градини и Београду и  подсетио да је било и периода када смо постављали зидове на Дрини.
 
- Да вас не подсећам на то да смо се стидели наретко свог народа из Крајине, којима смо затварали прилазе центрима наших градова и давали им само право да се крећу аутопутевима, као и до тога да увек имамо нешто да кажемо онима с оне стране Дрине - рекао је председник Вучић и додао да је поносан на то што је рођен у Београду, али да није никада због тога говорио да је бољи или већи од неког другог и подсетио да има порекло са друге стране Дрине.
 
Председник Вучић рекао је да је српски национални интерес економија без које нема ни очувања ћириличког писма, ни очувања језика.
 
- Српски национални интерес је нешто о чему смо овде данас, чини ми се, можда не сасвим довољно говорили, а то је економија. Ми смо то назвали ЕXПО 27. Економија је суштина и прва тачка националне безбедности. Економски напредак је од виталног интереса и даје нам снагу - рекао је председник Србије.
 
Председник Вучић је подсетио да је Србија била суочена са тешким притисцима по питању чланства тзв. Косова у Савет Европе, наводећи да Приштина није испунила ништа од предвиђеног ни Бриселским, нити Охридским споразумом.
 
- Истовремено, доношење резолуције о Сребреници, за коју ми не кријемо да је била поприште или место догађања ужасних и језивих ствари, и то на најснажнији могући начин осуђујемо, али на једно питање никада нисмо могли да добијемо одговоре. Ако је 2015. године донета генерална резолуција о геноциду почињеном у свим деловима света, због чега је морало да се доноси специфично осам или девет година касније – истакао је председник и додао да није добио одговор ни на питање да ли је та резолуција о Сребреници донела мир унутар БиХ и у региону истичући да је резолуција донела „радост једнима, а бес и гнев на другој страни“.
 
Председник Вучић је поручио да Србија мора да буде отворена за разговор са свима, додајући да се и у декларацији јасно говори о европској перспективи.
 
- Ми морамо да сарађујемо са нашим партнерима на западу, допало се то некоме или не, јер сутрадан ће сви да траже и своје плате, али и да траже своје место у модерном свету, а чудиће се уколико то не будемо били у стању да обезбедимо -  рекао је председник и навео да у самој декларацији постоји једна тачка која говори о чувању наших традиционалних пријатељстава, оних која смо увек умели да чувамо и у најтежим могућим временима.
 
Председник Вучић је истакао да је у региону потребан мир.
 
- Нема у декларацији раздруживања. Само вас молим да милион пута размислите колико нам је свима потребан мир. Ја сам рекао Милету, знам ја за букаче и оне који се заклињу у кафани. Као и оне који су ми држали придике о српству, а кад сам донео заставу у УН тражили су да је изнесем, јер је забрањено носити – истакао је председник Вучић нагласивши да Србија Републику Српску ''никад неће оставити на цедилу''.
 
Обраћајући се на заједничкој седници Влада, председник Републике Српске Додик је рекао да је Декларација суштински национални документ.
 
- Она је дала одговоре на многе изазове, она је дала одговоре на оно што је не само тренутак него и на оно што треба да чинимо у будућности. Декларација коју данас усвајамо биће усвојена и потврђена у Народној скупштини Републике Србије и Републике Српске и постаће власништво, а ми овде који седимо морамо да се потрудимо да је то власништво сваког човека нашег народа и наших држава – истакао је Додик.
 
Он је нагласио важност вођења јасне националне политике.
 
- Србија и српски народ рехабилитују своју снагу. На овом националном сабору ми хоћемо снажно да кажемо да смо припадници једног народа и да кажемо да је то легална, легитимна политичка дефиниција, да ми нисмо припадници неких територијалних или других предзнака, да је српски народ и у Црној Гори и било где и у Босни и Херцеговини – српски, да нису ни црногорски ни босански и морамо то снажно афирмисати – рекао је председник Додик.
 
У оквиру Свесрпског сабора потписано је више протокола и меморандума о сарадњи влада Србије и Српске у областима културе, просвете, пољопривреде, трговине, туризма,  бриге о породици и дијаспоре.
 
Такође, одржан је и низ састанака привредника и представника различитих удружења и културних институција Србије и Српске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2024
mp4 (99,75 MB)
Заједничка седница влада