Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2024.

Обука професионалног састава



На полигонима Војске Србије у Нишу и околини у току је реализација обуке војника и старешина рода оклопних јединица за рад на тенку Т-72МС. 

Обуку похађају припадници тенковских батаљона из бригада копнене војске, чије је основно борбено средство тенк М-84, а крајњи циљ је да тенкисти Војске Србије буду оспособљени за борбену употребу оба типа тенка.

Тренутно се реализује прва фаза обуке, у којој се тенкисти упознају са основним разликама између главног борбеног тенка М-84, за који су обучени и на коме обављају дужности, и тенкова Т-72МС.

Акценат је на оспособљавању нишанџија и командира, који морају да овладају савременим нишанским справама и другим модерним подсистемима на тенку и обуче се за ефикасну употребу наоружања и његово одржавање.

Имајући у виду да је реч о искусном и изузетно обученом професионалном саставу, период прилагођавања и усвајања нових знања је знатно краћи а остварени резултати на обуци су далеко бољи. 

У наредним фазама обуке, тенкисти ће реализовати тактичка увежбавања и бојева гађања из наоружања тенка Т-72МС и бити у прилици да у пракси провере своја знања и вештине у интеграцији ватре и маневра на овом сложеном борбеном средству.
photoФОТОГАЛЕРИЈА