Министарство одбране Републике Србије
 
06.06.2024.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је на 17. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља, одржаној данас у албанском граду Драчу.
На овогодишњем форуму челних људи оружаних снага у региону тежишно су разматрани искуства и ставови о ангажовању младих у сектору одбране и безбедности и изазови у привлачењу и задржавању ове популације у војсци.
 
Било је речи и о другим темама од значаја за даљи развој регионалне сарадње у области одбране и реализацији заједничких активности усмерених на унапређење војно-војних односа земаља региона.
Генерал Мојсиловић је током свог излагања указао на значај регионалне војно-војне сарадње за очување мира и безбедности, поготово у условима комплексне безбедносне ситуације на глобалном нивоу, и нагласио да овај форум даје позитиван импулс јачању међусобног поверења и одбрамбених капацитета земаља региона. Он је, такође, истакао да Војска Србије остаје отворена за сарадњу у свим областима од заједничког интереса, а пре свега у домену обуке, и да је спремна да понуди своје капацитете за обучавање припадника оружаних снага земаља чланица ове иницијативе.
 
Током боравка у Драчу, начелник Генералштаба Војске Србије је имао одвојене сусрете са начелником Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генерал-потпуковником Гојком Кнежевићем, начелником Штаба одбране Румунске армије генералом Ђорђицом Владом, начелником Генералштаба Армије Републике Северне Македоније, генерал-потпуковником Васком Ђурчиновским и замеником команданта Команде здружених снага  НАТО-а у Напуљу генерал-потпуковником Стивеном Келсијем, са којима је разговарао о дометима билатералне војно-војне сарадње и могућностима за њено даље унапређење.
Конференција начелника генералштабова балканских земаља окупља начелнике генералштабова оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Румуније, Србије, Северне Македоније, Турске и Црне Горе, са циљем јачања војно-војне сарадње балканских држава и модела одговора на савремене безбедносне изазове, ризике и претње. На овогодишњем форуму, у својству гостију, присуствовали су начелник Генералштаба Словеначке војске и представници Европске уније, НАТО-а и Оружаних снага Републике Хрватске. 
 
Београд је био домаћин Конференције начелника генералштабова балканских земаља 2009. и 2018. године, а домаћин 18. Конференције, која се одржава следеће године, биће Република Турска.
photoФОТОГАЛЕРИЈА