Министарство одбране Републике Србије
 
05.06.2024.

Борбена обука на јуришним авионима Војске Србије



Припадници ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле из састава 98. ваздухопловне бригаде која базира на војном аеродрому „Морава“ код Краљева, реализују интензивну обуку на јуришним авионима „орао“.

Обука се изводи са циљем одржавања тренажа и високог нивоа оспособљености летачког и техничког састава за пружање ваздухопловне ватрене подршке копненим и специјалним снагама у извођењу борбених операција.

У овој фази обучавања, акценат је на увежбавању за реализацију сложенијих борбених задатака који захтевају ангажовање више ваздухоплова. 

Током обуке, која се реализује у дневним, ноћним и сложеним метеоролошким условима, пилоти „орлова“, у улогама вође групе ваздухоплова и пратилаца, увежбавају тактичке маневре и извођење дејстава по циљевима на земљи. 

У летачке активности су активно укључени припадници техничког састава који врше припрему ваздухоплова за употребу и проверу функционалности мотора, радио-навигацијске опреме и наоружања, пре, у току и после лета.

Интензивна обука у ескадрили наставља се и у наредном периоду, а њеном реализацијом се унапређује борбена готовост јединице и истовремено гради поверење између пилота и техничара, који блиско сарађују у реализацији наменских задатака.
photoФОТОГАЛЕРИЈА