Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2024.

Учешће делегације Министарства одбране на „Шуман форуму“



Делегација Министарства одбране, коју је предводио помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, учествовала је на „Шуман форуму“ посвећеном партнерствима у области безбедности и одбране Европске уније у Бриселу, а на позив високог високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља.

Делегација Министарства одбране учествовала је у више округлих столова на којима се разматрају питања у вези са актуелном безбедносном ситуацијом у свету, најновијим претњама и изазовима и њиховим последицама на глобалном нивоу,  успостављања партнерстава и јачање међународне сарадње, као и на радионицама о заштити критичне инфраструктуре и суочавању са хибридним и сајбер претњама.

„Шуман форум“, по други пут, окупља министре одбране и друге високе званичнике из области одбране и безбедности из око 50 партнерских земаља из целог света и 27 држава чланица ЕУ, као и међународне и регионалне организације са којима Европска унија сарађује у предметним областима. На Форуму учествују и представници цивилног сектора и академске заједнице у циљу одржавања ширег друштвеног дијалога у вези са међународном безбедношћу и одбрамбеним питањима.

Партнерство Републике Србије и Европске уније у области безбедности и одбране је дугогодишње и огледа се првенствено кроз допринос војним операцијама и мисијама ЕУ. Учешћем на овом важном догађају Србија још једном потврђује своју опредељеност да буде одговоран партнер Европској унији у очувању мира и стабилности.
photoФОТОГАЛЕРИЈА