Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2024.

Министар Гашић присуствовао обележавању годишњице сећања на Сурдуличке мученике



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас обележавању годишњице сећања на Сурдуличке мученике и положио венац на месту њиховог страдања у Дубокој долини код Сурдулице.

Министар Гашић венац је положио у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала  Зорана Драгићевића.

Свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија служио је Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије заједно са архијерејима Српске православне цркве и свештенством Епархије врањске. Након службе Патријарх Порфирије предводио је литију од храма Светог великомученика Георгија до Дубоке долине, где је током Првог светског рата убијено неколико хиљада Срба.

У име Владе Републике Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а венце су положили и министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, министар без портфеља Новица Тончев, представници Пчињског управног округа, Општине Сурдулица и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова.

Место Дубока долина налази се на улазу у Сурдулицу и представља један од симбола страдања Срба током Великог рата. Процењује се да је број жртава убијених на овој локацији неколико хиљада.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2024
mp4 (144,51 MB)
Oбележавањe годишњице сећања на Сурдуличке мученике