Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2024.

Састанак помоћника министра Милорадовића са командантом Ваздухопловних снага Египта



Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић састао се са командантом Ваздухопловних снага Арапске Републике Египта  генерал-потпуковником Махмудом Фуадом Мухамедом Абделгауадом Абделкадиром.

Посета представља континуирани развој односа две државе које имају успостављену сарадњу већ дуги низ година, а која је институционализована кроз рад Заједничког мешовитог комитета за сарадњу Србија – Египат, са посебним пројектима сарадње на нивоу Ратног ваздухопловства.

Током састанка, разматране су могућности проширења до сада врло развијене војно-економске сарадње између две земље, са посебним освртом на комплементарност одбрамбених индустрија као и могућност за успостављање сарадње у новим областима које се тичу истраживања и развоја, али и управљања животним циклусом наоружања и војне опреме.

Обе стране су се сагласиле да размена искустава у области одржавања вишенаменских борбених авиона, као и ремонта и модернизације ваздухопловних убојних средстава имају изузетни потенцијал за сарадњу. Такође, договорена је размена више посета у наредном периоду како би експерти двеју земаља успоставили непосредне контакте и прошириле сарадњу кроз конкретне заједничке подухвате.

У наставку посете командант Ваздухопловних снага Египта Абделкадир упознаће се са развојним и истраживачким капацитетима институција у оквиру Министарства одбране и уједно обићи део капацитета Одбрамбене индустрије Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.05.2024
mp4 (40,61 MB)
Састанак