Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2024.

Обележена годишњица почетка Битке на Паштрику



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Горан Момчиловић, положила је данас венац крај спомен обележја у касарни “Војвода Петар Бојовић” у Лесковцу поводом обележавања годишњице почетка Битке на Паштрику.

Венце крај спомен обележја припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са албанским терористима и снагама НАТО у зони одговорности 549. моторизоване бригаде у лесковачкој касарни положили су и Зоран Антић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови породица настрадалих, учесници битке, ветерани, представници локалне самоуправе и грађани.

Војска Југославије је на Паштрику бранила територију СРЈ од копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу терористи ОВК у сарадњи са Војском Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем од стране НАТО авијације. Захваљујући храброј борби граничних и других јединица Војске Југославије, непријатељ је осујећен у намери да сломи и уништи њихову одбрану и отвори пут за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије. Војска Југославије је у бици на Паштрику остала непоражена и нанела је огромне губитке непријатељу.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и за показано беспрекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада је одликована Орденом Народног хероја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА