Министарство одбране Републике Србије
 
22.05.2024.

Обука за техничко одржавање авиона Војске Србије



У Центру за обуку ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници претходне две недеље је реализована техничка учионица за школски авион „утва 75“.

Реч је о важном сегменту обуке техничког особља ваздухопловних бригада који представља неопходан корак на путу до сертификата за одржавање и реализацију специјалистичких техничких прегледа ваздухоплова у наоружању Војске Србије. 

Обуку су похађали подофицири ваздухопловно-техничке специјалности из 204. ваздухопловне бригаде, и они су се током усавршавања у Центру оспособили за правилан и безбедан рад на овом типу ваздухоплова.

Полазници су савладали теоријску и практичну обуку за рад на одржавању авиона у првом степену и за реализацију прописаних процедура приликом провере функционалности ваздухопловних мотора, електро-енергетских склопова и опреме за комуникацију, навигацију и спасавање пилота.

Техничка учионица за авион „утва 75“ само је један од облика оспособљавања техничког састава Војске Србије која се у Центру за обуку РВ и ПВО спроводе целе године. На тај начин се обезбеђује квалификовани кадар ваздухопловно-техничке специјалности од кључног значаја за високу доступност и исправност ваздухоплова у наоружању Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА