Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2024.

Обука за проналажење минско-експлозивних средстава



У Центру за обуку паса у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу у току је реализација шестомесечног курса за оспособљавање водича паса и дресуру паса за проналажење минско-експлозивних средстава (МЕС).

На обуци у Нишу су професионална војна лица из више јединица Војске Србије која се обучавају за дужност водича службених паса за проналажење МЕС, док одговарајућу дресуру пролазе пси новоуведених радних линија расе немачки и белгијски овчар. Они ће по завршетку оспособљавања заједно са водичима бити распоређени у јединице Војске Србије. 

Обука водича се састоји из теоријског и практичног дела, а тежиште је на изоштравању и усмеравању урођених особина паса и њиховог најбоље развијеног чула – чула мириса.

Програмом је обухваћена и социјализација паса и њихово навикавање на различите услове рада. Због тога се, осим на вежбалиштима Центра за обуку паса, обука изводи и ван круга касарне, на местима веће концентрације људи, моторних возила и других спољних утицаја.  

Ово је један од најсложенијих и најзахтевнијих облика обуке који се реализује у Центру, а успешним оспособљавањем водича и службених паса унапређују се способности Војске Србије за заштиту и обезбеђење штићених лица, као и објеката и покретних средстава којима располаже Војска Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА